Podeli vest

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač “Graveli” američke ratne mornarice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/UK Ministry of Defence via AP

“Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila”, izjavio je portparol Huta Jahja Sarea, prenosi Rojters.


Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.
U floti ove kompanije je i naftni tanker “Marlin Luanda”, koji je oštećen u raketnom napadu Huta.


Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.


Proiranski pobunjenici Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra talase napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze.


Vojna kampanja Huta je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: