Podeli vest

Jemenski Huti zapretili su da će napade na brodove koji plove za Izrael proširiti i na Sredozemno mora, nakon višemesečnih napada na brodove u Crvenom moru.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/Houthi Media Center via AP

U saopštenju vojnog portparola Huta, Jahje Sarija se navodi da će eskalacija stupiti na snagu “odmah”, prenosi Tajms of Izrael.

To, kako je precizirano, uključuje gađanje svih brodova koji “krše zabranu plovidbe ka Izraelu” i koji se kreću ka lukama “okupirane Palestine” iz Sredozemnog mora u bilo koju oblast unutar zone dometa projektila Huta.

Prethodno su Huti zapretili da će proširiti napade na Indijski okean i na brodove koji obilaze južnu Afriku kako bi izbegli jemensku obalu, ali je njihov glavni fokus su i dalje Crveno more i Adenski zaliv.

Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, uključujući veći deo obale Crvenog mora, izveli su od novembra brojne napade dronovima i projektilima na brodove u Crvenom moru, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Njihovi napadi izazvali su odmazde SAD i Velike Britanije i formiranje međunarodne pomorske koalicije za zaštitu vitalnog trgovinskog puta.

Vojni stručnjaci navode da arsenal Huta uključuje balističke rakete dometa od 1.600 do 1.900 kilometara i iranske bespilotne letelice ”Shahed-136” koje mogu da putuju do 2.000 kilometara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: