Podeli vest

Prema podacima sa veb sajta kompanije, Diageo koji proizvodi Smirnof vodku snabdeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SMIRNOF VODKA
Foto: Pixabay

Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo, proizvođač votke Smirnof, napušta Rusiju usled pritiska zapadnih sankcija prema Moskvu zbog Ukrajine, saopštili su predstavnici kompanije.

„Doneli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji“, rekao je predstavnik kompanije novinarima u utorak, prenela je novinska agencija Interfaks.

Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest meseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on.

Diageo je jedan od najvećih svetskih proizvođača alkoholnih pića, koji poseduje popularne brendove kao što su Smirnof, DŽoni Voker, Ginis, Bejlis…

Prema podacima sa veb sajta kompanije, Diageo snabdeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Diageo je prestao da izvozi proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kompanija navela „stanje globalnih lanaca snabdevanja“, koje je kriza u Ukrajini dodatno pogoršala, kao razlog za obustavu izvoza. Od marta, kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.

Diageo je krenuo s izvozom na rusko tržište 2006. godine, a 2020. je počeo da flašira viski Bels i Vajt Hors u destileriji u Sankt Peterburgu.

Brend Smirnof rođen je 1864. godine, kada je Pjotr Arsenijevič Smirnov pokrenuo u Moskvi destileriju votke. Posle bekstva iz Rusije, nakon revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušavala da uspostavi ovaj brend u nekoliko zemalja pre nego što se nastanila u SAD i na kraju prodala kompaniju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: