Podeli vest

Mihajlović kaže da se već sada razgovara sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZORANA MIHAJLOVIĆ
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIĆ/ ARHIVA

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija iduće godine moći da dobija najmanje 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevača.

Mihajlovićeva je istakla da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim zemljama Srbija dobije mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača.

“Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj”, rekla je ona gostujući na TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Kaže da se već sada razgovara sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu.

“Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbedimo da svega bude dovoljno”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je za gasnu bezbednost posebno važno povezivanje sa susedima i da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Govoreći o tranziciji ka čistijim izvorima energije, ona je rekla da je za Srbiju važno da gradi nove energetske kapacitete, pre svega da počne izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, Ðerdapa 3 i Bistrice, koje su važne zbog balansiranja i sigurnosti u snabdevanju kad se poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Moramo biti svesni da je za dve i po godine u našem regionu skoro 20.000 ljudi umrlo kao posledica emisija iz elektrana koji koriste prljave izvore energije. Osamnaest termoelektrana u našem regionu proizvelo je četiri puta više emisija štetnih gasova nego 220 termoelektrana u zemljama EU. Zbog toga treba da učinimo sve obezbedimo da imamo dovoljno energije i da to bude čista energija, a to možemo samo kroz nove investicije”, rekla je ona.

Otpori tom procesu ne postoje ni kod privrede ni kod građana, navela je ministarka Mihajlović i istakla da su najveći kočničari procesa dekarbonizacije javna preduzeća, koji bi da se ništa ne menja, iako bi upravo zelena energija mogla da im donese ozbiljne profite.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:


podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: