Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je da je cilj da se merama štednje uštedi oko 15 odsto struje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

struja
Foto: Pixabay

Pomićnik ministra Zoran Ilić rekao je i da se Srbija za razliku od nekih drugih država odlučila da stimuliše one koji budu štedeli struju umesto da kažnjava one koji budu prekomerno trošili.

Govoreći o tome koliko je teško stanje kada je reč o obezbeđivanju dovoljnih količina struje on je za Tanjug rekao da je Srbija tokom avgusta, zaključno sa današnjim danom, na uvoz električne energije potrošila oko 94 miliona evra a na uvoz uglja oko 100 miliona.

” U janauru prošle godine uvezli smo struje za 150 miliona evra, a ako ne budemo primenjivali mere štednje i poštovali date preporuke, moglo bi da nam se desi da u januaru sledeće godine potrošimo i blizu pola milijarde, jer će struja na berzi tada biti tri puta skuplja nego što je bila lane u januaru”, rekao je Ilić.

Ukazao je da, ako se privreda i građani budu pridržavali datih preporuka, možda bismo mogli tokom jesenjih meseci čak i da izvozimo struju, a da tokom zime uvozimo malo ili nimalo električne energije.

Istakao je da se racionalnim pristupom potrošnji može dosta uštedeti i da država računa na ukupnu uštedu do 15 odsto.

Glavni razlog zbog koga struju moramo da uvozimo, prema njegovim rečima, jeste to što je ne proizvodimo dovoljno zbog čega ćemo se u budućnosti morati posvetiti izgradnji novih postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Sada nam je najbliža štednja, zatim energetska efikasnost koju država takođe podržava velikim sredstvima i radiće to i nadalje, kao i korišćenje obnovljivih izvota za proizvodnju struje”, naglasio je Zoran Ilić.

Istakao je da bi valjalo da privatni i privredni subjekti naprave planove štednje a da Elektroprivreda Srbije uz svaki račun za potrošenu električnu energiju prikači i spisak mera štednje kako bi građani i privreda imali uput kako da štede.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: