Podeli vest

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je sinoć u 92. godini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Gorbačov
Tanjug/AP Photo/ Boris Yurćenko

“Večeras je, posle duže i teške bolesti, preminuo Mihail Sergejevič Gorbačov”, rečeno je novinarima u Centralnoj kliničkoj bolnici, prenose RIA Novosti.

Biće sahranjen na moskovskom groblju Novodeviči pored supruge Raise koja je preminula 1999. godine, objavio je TAS S pozivajući se na izvor blizak porodici.

Mihail Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u selu Privoljno, Stavropoljski kraj.

Godine 1955. je diplomirao pravo na Moskovskom državnom univerzitetu “Lomonosov”.

Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza pristupio je 1952. godine, a 1971. postao je član Centralnog komiteta. Godine 1979, Gorbačov je unapređen u Politbiro.

Gorbačov je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. ujedno i poslednji lider S S S R, a bio je i generalni sekretar Komunističke partije te države.

Ostaće upamćen kao sovjetski lider koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza.

Godine 1986. Gorbacov se sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reganom u Rejkjaviku da bi razgovarali o smanjenju nuklearnog oružja srednjeg dometa u Evropi. Godinu dana kasnije, potpisali su Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

Jedan od prvih izazova sa kojima se susreo kao lider Sovjetskog Saveza bila je nuklearna katastrofa u Černobilju 26. aprila 1986. godine

Februara 1988. Gorbacov je objavio povlačenje sovjetskih snaga iz Avganistana gde je poginulo 15.000 sovjetskih vojnika.

Potom se posvetio unutrašnjim reformama u pravcu liberalizacije Sovjetskog Saveza. Kroz “Glasnost” je dozvolio veću slobodu govora, dok je “Perestrojkom” pokušao da reformiše ekonomiju kroz decentralizaciju odlučivanja.

Napustio je Brežnjevljevu doktrinu što je dovelo do niza revolucija u istočnoj Evropi 1989. godine u kojima je odbijao vojnu intervenciju i koje su dovele do pada komunizma.

Nakon što je Sovjetski Savez zvanično prestao da postoji 25. decembra 1991. godine, Gorbačov je osnovao fondaciju i zalagao se za promociju ideja socijaldemokratije u Rusiji.

Na Zapadu je uvažavan jer je doprineo okončanju hladnog rata, ali u Rusiji nije uživao veliki ugled jer se verovalo da je doveo do kolapsa države i ekonomske krize koja je usledila.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: