“Havana sindrom”, koji uključuje simptome glavobolje, mučnine, gubljenja pamćenja i vrtoglavice, možda je povezan sa oružjem ruske vojne obaveštajne diverzantske jedinice, tvrdi “Insajder media grup”, a prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

Iako je istraga američkih obaveštajnih službi 2016. ocenila kao “vrlo malo verovatno” da je Havana sindom izazvan od strane spoljnih neprijatelja, istraga medijske grupe iz Rige tvrdi da postoji jedinica “29155” ruske obaveštajne službe GRU čiji su članovi nagrađeni za razvoj “nesmrtonosnog akustičnog oružja”.

Američki Kongres je 2021. godine usvojio zakon kojim dozvoljava Stejt dipartmentu, Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) i drugim američkim agencijama da isplaćuju pomoć zaposlenima koji su pogođeni ovim sindromom.

“Havanski sindrom”, čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom, prvi put je primećen kod američkih diplomata na Kubi 2016. i 2017. godine.

Pre godinu dana objavljen je izveštaj američke obaveštajne zajednice u kojem je zaključeno da “havanski sindrom” kod američkim zvaničnika na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem “stranih protivnika”. Rusija je više puta negirala umešanost u te incidente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: