Podeli vest

Zamenica šefa misije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva prisustvovala je danas ceremoniji predstavljanja IPARD projekta firme Grow Rasad u Irigu koji obuhvata izgradnju plastenika i kupovinu opreme i tom prilikom istakla da je za srpske poljoprivrednike, u okviru tog projekta obezbeđeno 100 miliona evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poljoprivreda
Foto: Pixabay

Halačeva je rekla da je do sada bilo 15 IPARD poziva, odnosno 1.400 potpisanih ugovora sa srpskim poljoprivrednicima kojima je isplaćeno preko 100 miliona evra.
“Grow rasad je odlična ilustracija mogućnosti koje nudi EU IPARD program koji pokriva većinu ulaganja u imanje, prehrambenu industriju i razvoj seoskog turizma. EU fondovi direktno su dostupni poljoprivrednicima te im obezbeđuje 60-70 odsto refundiranja njihovih troškova bez kredita. U okviru IPARD3, obuhvaćena je poljoprivreda prihvatljiva za životnu sredinu”, kazala je Halačeva.


Vlasnik kompanije Grow Rasad Milutin Karas rekao je da novi plastenik nije samo zdanje od stakla i metala već simbol predanosti ljudi u toj kompaniji, kao i da savremenim pristupom bez ikakvog stvaranja otpada ne samo da postavljamo nove standarde u poljoprivredi već aktivno doprinosimo očuvanju životne sredine.
“Na 2,3 hektara mi nemamo nijednu litru otpadne vode, uz pomoć makro i mikro filtera koji se nalaze kod nas u pametnoj sobi. Posebno možemo istaći efekat koji naš staklenik ima na emisiju ugljen-dioksida”, kazao je Karas.


Prema rečima vlasnika holandske kompanije Amelia Construction Mišela Lakroisa, Grow Rasad je nastao 2008. godine zajedničkim kapitalom, opremom i znanjem Srbije i Holandije.
“Staklenik smo započeli 2023. godine i uz pomoć Unije ga završili. Ovde imamo prelep rasadnik, ne samo za Srbiju već i za okolinu jer oni mogu sa uspehom da snabdevaju regiju”, kazao je Lakrois.


Upotrebna dozvola izdata je na 350 dana, a Evropska unija je ovogodišnji partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
IPARD služi kao vid integracije srpske poljoprivrede u zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije nudeći stabilnost i prosperitet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ