Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji, a najugroženije kategorije su žene, mlađi radnici i zaposleni koji su slabije plaćeni, navodi se u novom izveštaju Instituta za istraživanje javnih politika (IPPR).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Institut je istakao da će uvođenje novih AI tehnologija u narednih tri do pet godina prema “najgorem mogućem scenariju” najviše ugroziti poslove sa skraćenim radnim vremenom, početničke pozicije na poslu i administrativne poslove, prenosi Gardijan.


Veliki broj britanskih kompanija usvaja generativne AI tehnologije, koje mogu da čitaju i kreiraju tekst, podatke i softverski kod, kako bi automatizovali svakodnevne zadatke na radnom mestu.


Analizirajući 22.000 zadataka u privredi koji pokrivaju svaku vrstu posla, IPPR je rekao da je 11 odsto zadataka koje trenutno obavljaju radnici ugroženo.
Ovo bi, međutim, moglo da se poveća na 59 odsto zadataka u drugom talasu kako se tehnologije razvijaju za rukovanje sve složenijim procesima.


Veštačka inteligencija već ume da zameni neke radnike koji obavljaju rutinske zadatke, na primer u administraciji, a AI tehnologije bi kasnije mogle da obave i složenije zadatke kao što su kreiranje baze podataka, pisanje tekstova ili grafički dizajn.


IPPR je objavio i “najbolji mogući scenario” usvajanja AI prema kome bi britanska ekonomija mogla da poraste za četiri odsto, odnosno za 92 milijarde funti godišnje, uz očuvanje svih radnih mesta.


Generativna veštačka inteligencija bi mogla da dovede do velikih poremećaja na tržištu rada ili da podstakne ekonomski rast, a u svakom slučaju će promeniti živote milione ljudi, izjavio je viši ekonomista IPPR-a, Karsten Jung.


On je ipak dodao da “tehnologija nije sudbina” i da vlade zemalja, poslodavci i sidnikati imaju priliku da sada donesu ključne odluke za dobro upravljanje veštačkom inteligencijom.
“Ako uskoro ne reaguju, možda će biti prekasno”, zaključio je Jung.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: