Podeli vest

U vazduhu je crni dim i miris stajnjaka. Poljoprivrednici koji protestuju ponovo vode bitke sa policijom na ulicama Brisela.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Geert Vanden Wijngaert (STR)

U utorak je na ulicama Brisela nastao pakao : ljuti farmeri su ponovo krenuli u borbu protiv policije sa svojim traktorima. Izvršna vlast govori o ponekad „izuzetno opasnim” situacijama, prenosi Heute.

Fotografije pokazuju šokantnu eskalaciju. Zapaljene su bale sena, automobilske gume i e-skuteri, napadnute barikade u Evropskoj četvrti, bačene tone konjskog stajnjaka. Kažu da su bačeni i molotovljevi kokteli.

Bizaran snimak prikazuje duel između policijskog vodenog topa i raspršivača stajnjaka.

Da bi to uradila, izvršna vlast je upotrebila suzavac. Ovo je takođe nateralo reportera Svetske televizije Maksa Hermesa u bekstvo: „Moramo da stanemo na ovom mestu jer ćemo u suprotnom nastaviti da udišemo iritantni gas“, zaključio je on svoj direktan prenos iz Brisela.

Foto: Tanjug/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Okidač terora poljoprivrednika u Briselu je poljoprivredna politika EU. Uprkos ogromnim ustupcima – specijalni komitet EU je prethodno oslabio kritikovane propise o zaštiti životne sredine i dodao izuzetke za male farme – ponovo su dozvolili da nasilje raste. 

U nekoliko zemalja članica već nedeljama traju protesti udruženja poljoprivrednika zbog povećanja troškova proizvodnje, protiv pomenutih ekoloških propisa i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine .

Pristup milijardama EU

Kao i uvek, u pitanju je novac. Propisi EU o zaštiti životne sredine predviđaju standarde za održavanje zdravlja poljoprivrednih zemljišta, kao što su plodored i ugar; samo oni koji ih sprovode treba da imaju koristi od milijardi sredstava EU.

Sada poštovanje više ne bi trebalo da bude obavezno, već dobrovoljno ili da se ne nadgleda. Države članice bi tada trebale da nagrade one poljoprivrednike koji i dalje ostavljaju područja pod zemljom. Popularne stranke skaču na ovu vagonu u strahu od svojih seoskih birača.  

Zakon o renaturaciji EU torpedovan

Iste reakcionarne snage konzervativaca i demohrišćana takođe su torpedovale važan zakon o renaturaciji EU apokaliptičnim lažnim vestima i potkopavale ga sve dok nije ostao samo kostur. Sada se i ovo stavlja na klanicu u predizbornoj kampanji.

Trebalo je da otkloni poslednju prepreku u ponedeljak u Savetu ministara EU . Međutim, glasanja uopšte nije bilo jer su neke države, uključujući Holandiju i Mađarsku, u poslednjem trenutku povukle svoju saglasnost. Potrebna većina ne bi bila postignuta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: