Podeli vest

Norveški nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Magali Girardin/Keystone via AP, File)

Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, Narges Mohamadi dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodeći aktivistkinja za ljudska prava u Iranu koja se bori za prava žena i ukidanje zatvorske kazne.
Trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu.

Iranske vlasti uhapsile su Mohamadi u novembru pošto je prisustvovala komemoraciji za žrtvu nasilnih protesta 2019. godine. Bila je u zatvoru 13 puta i osuđena pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora, prenosi AP.

Mohamadi je 19. žena koja je za 122 godine dobila nagradu, i druga Iranka, posle Širin Ebadi koja je postala Nobelovka 2003. godine
Pre nego što je uhapšena Mohamadi je bila potpredsednica zabranjenog Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu čiji je osnivač Širin Ebadi.

Nagradom Andrej Saharov odlikovana je 2018. godine.
Nobelova nagrada, čija je vrednost oko milion dolara, biće dodeljena u Oslu 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: