Podeli vest

Nova istraživanja sa Univerziteta u Kalgariju pokazuju da su osobe koje su zavisne od marihuane sklonije srčanim napadima, moždanim udarima i drugim kardiovaskularnim problemima u poređenju sa osobama koje nemaju poremećaj u upotrebi kanabisa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Studija, objavljena u sredu u časopisu Addiction, koji je recenziran od strane stručnjaka, otkriva da odrasli koji zloupotrebljavaju kanabis imaju 60% veći rizik da dožive svoj prvi srčani napad, moždani udar ili drugi ozbiljan kardiovaskularni događaj.

“Naša studija ne pruža dovoljno informacija da tvrdimo da poremećaj u upotrebi kanabisa uzrokuje nepoželjne događaje u kardiovaskularnom sistemu, ali možemo reći da se čini da Kanadjani sa poremećajem u upotrebi kanabisa imaju mnogo veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa osobama bez ovog poremećaja,” izjavio je glavni autor Dr. Anees Bahji, prenosi Njujork Tajms.

Naučnici su analizirali podatke tokom osmogodišnjeg perioda iz gotovo 60.000 kanadskih ispitanika, pri čemu je polovina imala dijagnozu poremećaja u upotrebi kanabisa, dok druga polovina nije.

Učesnik se smatrao da ima poremećaj ukoliko je formalna dijagnoza postavljena od strane barem jednog medicinskog profesionalca i zabeležena u njegovom medicinskom kartonu.

Istraživači su primetili da podaci ukazuju na to da je zavisnost od kanabisa nedovoljno dijagnostifikovana.

Od onih sa ovim poremećajem, 2,4% (721 osoba) je doživelo prvi kardiovaskularni događaj u periodu od januara 2012. do decembra 2019. godine, u poređenju sa svega 1,5% (458 osoba) u drugoj grupi.

Prijavljeni problemi uključuju srčane napade, moždane udare, srčane poremećaje i perifernu vaskularnu bolest – kada su sužene krvne sudove koje ograničavaju protok krvi prema udovima.

Čak i oni koji su smatrani zdravima jer nisu imali prethodnih medicinskih problema, nisu koristili lekove i retko posećivali lekara, ipak su imali 1,4 puta veći rizik od srčanih problema


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: