Podeli vest

Istraživači Univerziteta u Notingemu tvrde da jedenje salate uz uzimanje antibiotika povećava rizik od stvaranja superbakterija otpornih na lekove.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrana
Foto: Pixabay

Kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisu Plos one, bakterije sa genima otpornim na antibiotike mogle bi da se razviju na sirovom voću i povrću, posebno na korenastom, kao što su rotkvice i šargarepe i na gotovim salatama iz supermarketa, prenosi britanski Tajms.

Dodaje se da je veća šansa da se bakterije zadrže u ljudskom telu kada se takva salata jede uz uzimanje antibiotika.

Kako se navodi, antimikrobna rezistencija,prilikom koje postojeći lekovi kao što su antibiotici više nisu efikasni protiv bakterija i drugih patogena, predstavlja rastući globalni zdravstveni problem, koji je odgovoran za više od milion smrti širom sveta svake godine. Vodeći autor studije Dov Stekel kaže da kada uzimate antibiotike, najpodložniji ste stvaranju dugoročnih problema zbog bakterija otpornih na lekove iz hrane.

“Ako jedete nešto što ima bakterije na sebi koje sadrže neke gene otporne na lekove, a slučajno uzimate antibiotike, onda bi te otpornosti mogle da se uspostave u vašem crevnom ekosistemu. Dakle, sledeći put kada vam zatrebaju antibiotici, oni možda neće delovati efikasno”, rekao je on.

Prema njegovim rečima hranu treba pravilno kuvati i kao primer navodi Nemačku gde je 2011. godine došlo do izbijanja Ešerihije koli sa 31 smrtnim slučajem, povezano sa klicama pasulja.

“Kvalitet vode za navodnjavanje je veoma važan, jer što je više bakterija u vodi, to može biti veći problem. To je posebno problem u zemljama u razvoju gde su sanitarni uslovi loši, ali problemi koje imamo sa kvalitetom vode u Velikoj Britaniji pogoršavaju stvari ovde”, rekao je Stekel.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…