Podeli vest

Italijanska vlada sastala se danas da bi usvojila nove mere za suzbijanje migracija nakon što je ponovo povećan priliv migranata iz Tunisa na južno italijansko ostrvo Lampeduza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanju/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da će se mere vlade fokusirati na migrante koji ne ispunjavaju uslove za azil i koji će biti vraćeni u svoje matične zemlje.

Plan je da se produži trajanje pritvora za takve osobe na maksimalno 18 meseci u zemljama EU, kao i da se poveća broj pritvorskih centara u kojima će biti zadržani dok ne budu vraćeni jer su kapaciteti u Italiji nedovoljni, preneo je AP. Meloni je najavila uvođenje “vanrednih mera” nakon što je na Lampeduzu, koja je bliža Tunisu nego italijanskom kopnu, prošle sedmice došlo 11.600 migranata.

Meloni je pozvala na pomorsku blokadu severne Afrike da bi se sprečili krijumčari da brodovima prevoze migrante preko Mediterana. Meloni je posredovala u potpisivanju sporazuma između Evropske komisije i Vlade Tunisa kojim je obećana ekonomska pomoć toj zemlji u zamenu za pomoć u sprečavanju migracija.

Meloni je u nedelju posetila Lampeduzu sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen koja je iznela plan od 10 tačaka koji uključuje obećanje podrške za sprečavanje kretanja krijumčarskih brodova uspostavljanjem operativnih partnerstava sa tranzitnim i zemljama porekla. EK nije isključila mogućnost da se razmotri uvođenje pomorske blokade, što je predložila Italija, rekla je danas portparol Komisije Anita Hiper.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: