Italijanska influenserka Chiara Ferragni, koja ima skoro 30 miliona pratilaca na Instagramu, kaženjena je sa više od milion dolara nakon što je optužena da je zavela svoje pratioce da kupe humanitarni kolačić, ali da nije donirala prihode.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni, File


U novembru 2022. godine, Ferragni, vlasnica modne marke i marketinške agencije, udružila se sa italijanskim proizvođačem poslastica Balocco kako bi lansirala poseban pandoro,  božićni desert. Proizvod je bio upakovan u roze kutiju sa imenom i logom Ferragni, kao i ilustracijom ove zvezde društvenih mreža.

Proizvod je tada reklamiran na Ferragni-inom Instagram nalogu kao humanitarna inicijativa koja će pomoći deci koja se leče od raka u bolnici Regina Margherita u Torinu.

Međutim, italijanska agencija za zaštitu konkurencije istražila je kampanju i utvrdila da su kupci dovedeni u zabludu.

Naime, posebno izdanje kolača bilo skuplje od običnih, pa su kupci mogli da zaključe  da bi povećana cena mogla dovesti do donacije bolnici. (Pandoro kolači sa brendom prodavani su po više od 9 evra, dok je normalna cena 3,70 evra, kako je navedeno u saopštenju agencije, prenosi Biznis Insajder.

Prema podacima do kojih su došli, dve kompanije povezane sa Feranji, dobile su više od milion evra od tog posla, dok je jedina donacija pomenutoj bolnici uplaćena prošlog maja i to 50.000 evra i to od Balocca, brenda kolača.

Kao rezultat, Balocco je kažnjen sa 420.000 evra, a Feranji i njene kompanije sa 1,075 miliona evra. Kjara se izvinila u objavi na Instagramu i obećala da će donirati milion evra bolnici, ali je rekla da će osporiti kaznu, tvrdeći da je nesrazmerna. Iako je izvinjenje bilo neophodan korak, šteta njenoj reputaciji je već naneta.

Nekoliko sponzora sada preispituje svoju povezanost sa Kjarom Feranji, a organizacija za prava potrošača poziva na istragu o još jednoj kampanji prikupljanja sredstava koju je organizovala. Ovom kampanjom obuhvaćena su bila uskršnja jaja za decu sa autizmom, u kojoj je prikupljeno preko milion evra, a donirano je samo 36.000 evra. Kako se klupko prevara odmotavalo, sponzori su masovno počeli da raskidaju ugovore sa Kjarom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: