Podeli vest

Pored zdravstvenih problema, italijanska štampa navodi da ima još naznaka za povlačenje pape sa čela rimokatoličke crkve u avgustu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

papa
Foto: Pixabay

Italijanski mediji spekulišu da bi papa Franja mogao da podnese ostavku još tokom leta.

Pored zdravstvenih problema, italijanska štampa navodi da ima još naznaka za povlačenje pape sa čela rimokatoličke crkve u avgustu.

Papa Franja ima probleme sa desnim kolenom, koje ga boli i zbog čega se teško kreće.

Na audijencije se 85-ogodišnji poglavar rimokatoličke crkve pojavljuje u kolicima, a operaciju odbija zbog straha od narkoze.

“Radije ću se povući nego podvrgnuti operaciji kolena”, navodno je rekao papa prilikom privatnog sastanka sa italijanskim biskupima, prenosi danas dnevnik „Il Mesađero“.

List ukazuje da su te reči pape izazvale buru u Vatikanu.

Inače, papa Franja se jula prošle godine podvrgao operaciji stomaka, pod punom narkozom i tada su postojale spekulacije o njegovom povlačenju.

Međutim, ovaj put spekulacije dodatno podstiče zakazivanje konzistorija za 27. avgust na kojem treba da bude postavljen 21 novi kardinal, od kojih će 16 imati pravo da bira papu.

Novim postavljanjima će papa Franja značajno povećati svoj uticaj u tom kolegijumu, jer je od 132 kardinala 83, to jest skoro dve trećine on postavio.

Eksperti ukazuju da je čudno što je papa zakazao konzistorij u avgustu, najtoplijem mesecu i ujedno mesecu odmora.

“Neobično je da papa kardinale iz celog sveta poziva u Rim u najtoplijem periodu”, komentariše “Il Mesađero”.

Takođe oni se čude i što će papa Franja dan posle konzistorija otputovati u Akvilu, gde će kao prvi papa učestvovati na “Perdonanca Celestiniani”, fešti praštanja koju je uveo papa Celestin V.

Celestin je kao prvi papa novog doba 1294., nakon samo pet meseci na dužnosti, podneo ostavku.

I prethodnik pape Franje, Benedik XVI se 2009. pomolio na grobu Celestina 2009., i to je kasnije ocenjeno kao naznaka za ostavku, koju je podneo.

Na drugoj strani brojni poznavaoci prilika u Vatikanu odbacuju spekulacije o ostavci pape, ukazujući da on planira putovanja u julu u Kanadu, Demokratsku republiku Kongo i Južni Sudan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: