Podeli vest

Predsednik je zahvalio na doslednoj podršci Ekvatorijalne Gvineje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GVINEJA
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, posebno u oblasti poljoprivrede, kao i o aktuelnoj energetskoj krizi, kao i o gorućim geopolitičkim pitanjima.

Predsednik je zahvalio na doslednoj podršci Ekvatorijalne Gvineje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi.

Vučić je naveo da je, posebno danas, zarad mira i prosperiteta u celom svetu, neophodno puno poštovanje međunarodnog prava, čijih se principa Srbija čvrsto drži, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predsednik je posebno istakao da će Srbija nastojati da pomogne prijateljima u prevazilaženju krize sa hranom i drugim osnovnim životnim namirnicama, ali i prenošenju znanja i tehnologija iz Srbije u tu zemlju.

“Saglasili smo se da postoje neiskorišćeni potencijali u oblasti poljoprivrede, građevine i energetike, kao i veliko interesovanje kompanija iz naše zemlje da učestvuju u daljem razvoju infrastrukture u Ekvatorijalnoj Gvineji. Cilj nam je da nastavimo saradnju i u oblasti IT sektora, kulture, sporta, ali i obrazovanja”, poručio je Vučić.

On je dodao da će biti nastavljeni razgovori i o međusobnom otvaranju diplomatskih predstavništva u Srbiji i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Predsednik Srbije je uputio poziv predsedniku te zemlje Teodoru Obijangu Ngemi Mbasogu da u skorije vreme poseti Srbiju.

Potpredsednik Mange preneo je pozdrave predsednika Mbasogua i poručio da je Srbija krucijalan partner Ekvatorijalne Gvineje, zbog čega je veoma bitno jačati saradnju dve zemlje u oblastima ključnim za razvoj.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na naporima koje ulaže kako bi se smanjile posledice, koje ta zemlja trpi zbog sukoba u Ukrajini i istakao da ta neće zaboraviti donaciju vakcina protiv virusa korona, zahvaljujući kojoj su spaseni mnogi životi u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje koji žele da se školuju u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: