Podeli vest

Rašid (78) je izabran sa 162 od 261 glasa, dok je odlazeći predsednik Barham Saleh dobio svega 99 glasova, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

irak
Foto: Tanjug/Iraqi Parliament Media Office via AP

 Irački poslanici danas su izabrali bivšeg ministra Abdula Latifa Rašida za novog predsednika zemlje, nakon što je ranije istog dana najmanje devet raketa pogodilo irački parlament unutar sedišta vlade u veoma utvrđenoj Zelenoj zoni kada je ranjeno najmanje pet osoba.

Rašid (78) je izabran sa 162 od 261 glasa, dok je odlazeći predsednik Barham Saleh dobio svega 99 glasova, prenosi Rojters.

Kako se navodi, novi predsednik bio je ministar voda od 2003. do 2010. godine, a otada je savetnik šefa države.

Ističe se da je izborom predsednka preduzet ključni korak ka okončanju političkog vakuuma, uoči dugo očekivane sednice na kojoj su poslanici krenuli sa formiranjem sledeće vlade uprkos političkoj krizi.

Dodaje se da, prema iračkom zakonu, za imenovanje premijera predsednik mora da pozove najveći blok u parlamentu, koji ima 329 mesta.

Rojters napominje da je Koordinacioni okvir koji ima podršku Irana, sastavljen uglavnom od šiitskih partija, predložio Mohameda Šiju al-Sudanija za premijera, nakon što je u četvrtak podneo zvanično pismo u kojem se tvrdi da je najveći blok.

Irački zakon daje Latifu rok od 15 dana da imenuje premijera, kako procenjuje agencija, verovatno al-Sudanija. Mandatar će predstaviti svoj kabinet parlamentu, koji će glasati o sastavu vlade.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: