Podeli vest

Jedno od pitanja onih koji hoće da ulažu u Srbiju jeste i da li imamo model dualnog obrazovanja. To jeste jedna olakšavajuća okolnost koja omogućava da investicije dođu, naveo je Ružić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ružić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoija i potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić izjavio je danas da trenutno u Srbiji ima 150 srednjih stručnih škola u kojima se dualno obrazovanje sprovodi sa 65 dualnih obrazovnih profila koji imaju standarde kvalifikacija.

“U ovih šest godina kroz ovaj sistem dualnog srednjoškolskog obrazovanja prošlo je 10.500 đaka. Zbog zainteresovanosti koja je evidentna, doneli smo Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju”, rekao je Ružić na konferenciji “Dualno obrazovanje- Fit for tomorrow” u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK).

On je dodao da je veoma važan nacionalni model dualnog obrazovanja, koji i potencijalnim investitorima mnogo znači.

“Jedno od pitanja onih koji hoće da ulažu u Srbiju jeste i da li imamo model dualnog obrazovanja. To jeste jedna olakšavajuća okolnost koja omogućava da investicije dođu”, naveo je Ružić.

Ministar je dodao da živimo u vremenu u kome se sve brzo menja, pa i tržiste rada i naglasio da je obaveza svakog razvijenog, pa i srpskog društva, koje jeste razvijeno, adabtibilnost svim tim tokovima.

“Sama promena na tržistu rada uzrokovala je da imamo jedan novi pristup školovanju kadrova.Pre šest godina dualno obrazovanje je počelo kao pilot projekat. Srpski model dualnog obrazovanja ima svoje specifičnosti, ali i sve one pozitivne tendencije i karakteristike i švajcarskog, nemačkog i austrijskog modela koje smo inkorporirali u naš model” , rekao je Ružić.

Dodao je da je ono što je važno i psihološki aspekt, pored praktičnog iskustva koje učenici stiču tokom školovanja, što je važno za njihov karijerni napredak.

“Važno je da eliminišemo to bespotrebno izgubljeno vreme koje vas od samo teorijski stečenog znanja dovodi do toga da ste u jednoj stresnoj situaciji da očekujete da li ćete se zaposliti. Pa i kada se zaposlite, ne znate šta ćete da radite sa tolikom teorijom koju u praksi niste primenili”, kazao je Ružić.

Dodao je da se radi na izmenama i dopunama zakona o dualnom obrazovanju.

“Naša radna grupa radi na izmenama i dopunam tri važna zakona koji se odnose na dualno obrazovanje. Očekujemo da po formiranju vlade povedemo javnu raspravu u skladu sa procedurama i da se te izmene i dopune nađu pred narodnim poslanicima što će normirati i dati zakonodavni okvir koji je potreba tržista rada kompanija i obrazovnog sistema”, kazao je ministar prosvete.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ