Podeli vest

Trendovi u uređenju stanova se menjaju, ali koliko god neka boja bila u trendu, stručnjaci kažu da tri boje koje podstiču anksioznost svakako treba izbegavati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Istraivanja su pokazala da boje imaju dosledne i sistematske veze sa emocijama. Ove veze su slične u različitim kulturama.

Moć njihovih veza da utiču na raspoloženje i emocije variraće od osobe do osobe u zavisnosti od njihovog životnog iskustva, mentalnog zdravlja i ličnosti.

“Za neke osobe, intenzitet boja koje povezuju sa upozorenjima, poput jarko crvene i žute, može privući pažnju i izazvati energiju, što kod nekih ljudi može pogoršati anksioznost. Takođe, boje mogu biti preplavljujuće i izazivati emocije, pojačavajući osećaj nelagodnosti”, kaže Lee Chambers, savetnik za blagostanje.

Crvena i žuta boja su se pokazale kao okidači gladi i kao deo odgovora “bori se ili beži”. Upravo zbog toga ih koriste kmpanije koje proizvode brzu hranu poput činjenica koju koriste McDonald’s i Burger King,.

Lee takođe smatra da crna može doprineti anksioznosti. On objašnjava: “Crna izaziva različite emocije, ali može stvoriti mračno i svečano okruženje koje ima potencijal da pojača anksioznost.”

Ove tri boje dakle, ne biste trebali da imate u svom stanu, a evo i zašto.

Boje koje izazivaju anksioznost

Crvena

Jedno od istraživanja eksperimentalnih psihologa iz 2020. godine testiralo je ispitanike da identifikuju emocije koje povezuju sa uzorcima boja. Jedan od najjačih odgovora bio je na crvenu boju: “U našem istraživanju”, napisali su autori, “crvena je povezana sa pozitivnim i negativnim emocijama.” Sedamdeset i tri procenta je povezalo crvenu sa besom, 68% sa ljubavlju, 51% sa mržnjom i 39% sa zadovoljstvom. Intenzitet tih osećanja može biti okidač.

Žuta

Žuta ima dva aspekta svoje “ličnosti”. Angela Wright objašnjava: “Prava žuta može podići naša raspoloženja i samopouzdanje; to je boja samopouzdanja i optimizma. Previše žute, ili pogrešan ton u odnosu na druge nijanse u šemi boja, može smanjiti samopouzdanje, izazvati strah i anksioznost.”

Karen Haller, stručnjak za dizajn, savetuje da budete oprezni pri potpunoj dekoraciji ovom jakom bojom: “Trenutno postoji trend nazvan ‘drenching’ boja gde su svi zidovi, plafon, vrata, prozorski okviri, sve je obojeno istom bojom. Može izgledati efektno i možda pomislite ‘wow!’ kada to vidite u časopisu, ali ozbiljno razmislite možete li živeti okruženi tom bojom i kako ćete se verovatno osećati i ponašati na duže staze.”

Crna

Postoje mnoge negativne asocijacije sa crnom na jezičkom nivou: “crna magija”,”smrt”, “ucena” i tako dalje. Iako se takođe može “povezati sa pojmom sofisticiranosti i elegancije” prema istraživanju, takođe je povezana sa negativnim emocijama. Ispitanici su je povezali sa razočaranjem, mržnjom, tugom, žaljenjem, strahom i preziranjem.

Angela Wright, stručnjakinja za dizajn, razjašnjava: “Crna je suštinski odsustvo svetla, jer se nijedan talas ne reflektuje, i može, stoga, izazvati osećaj pretnje. Mnogi se plaše mraka.Međutim, ona veruje da se ova boja može koristiti i na pozitivan način. “Crna komunicira apsolutnu jasnoću, bez suptilnih nijansi. Ona komunicira sofisticiranost i posebno dobro funkcioniše sa belom bojom.” Ta klasična kombinacija je jedna od najboljih boja za farbanje kuhinja, posebno velikih i svetlih prostorija gde crna može definisati prostore i apsorbovati svetlo za udobniji osećaj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: