Podeli vest

Opera “Andre Šenije” italijanskog kompozitora Umberta Đordana biće premijerno izvedena 1. oktobra u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, najavila je danas autorska i umetnička ekipa u susretu sa medijima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Opera S
Foto: Shutterstock

Mts Dvorana na ovaj način postaje nova operska kuća u prestonici, jer je realizacija dobrim delom u njihovoj produkciji. Konferencija za medije povodom premijere održana je danas u Lisabon baru Mts Dvorane, a učesnici su bili: Marčelo Motadeli, italijanski dirigent, Marija Jelić, srpski sopran, Hektor Lopez Mendoza – meksički tenor, Dejan Prošev – reditelj opere, Alberto Mastromarino – italijanski bariton, Irene Molinari – italijanski mecosopran. Zvezde svetskih operskih scena će tako biti gosti Beograda, o kojima makedonski reditelj Dejan Prošev ima samo reči pohvale.

“Moram priznati da stvarno imamo apsolutno vrhunski ekipu, sjajnu podelu uloga. Radimo izuzetno naporno, svaki dan i to po ceo dan. Razgovarali smo ranije sa divom Marijom Jelić da realizujemo u Srbiji neku produkciju opere, i izbor je zajednički pao na “Andre Šenije”, objasnio je reditelj Dejan Prošev.

On je približio publici ovu operu iz 1896. godine da će biti radjena kao klasična postavka, sa kostimima tog perioda, dakle drže se originalne priče, libreta, bez modernih elemenata, autentično, i istakao je da je siguran da će projekat imati veliki uspeh.

Dirigent Marčelo Motadeli, priznati italijanski maestro, koji dolazi sa jezera Komo, otkrio je da mu je “Andre Šenije” omiljena opera.

Takodje, dirigent je ocenio da je u pitanju jedna od tri najkompleksnijih, najtežih i najzahtevijih opera u istoriji, a prve dve su, po njemu – “Falstaf” Đuzepea Verdija (1893) i “Devojka sa zapada” (1910) Đakoma Pučinija.

Publika će pratiti strastvenu operu o borbi za ljubav i ideale. Romantični pesnik Andre Šenije je opsednut svojom nemogućom ljubavlju prema dami Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Iako je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, njihova ljubav neće biti uskraćena čak i ako ih oboje možda košta života.

Glavni protagonisti biće poznati meksički tenor Hektor Lopez Mendoza u vodećoj i naslovnoj ulozi Andrea Šenija, koji je gotovo u poslednji čas zamenio italijanskog kolegu, tenora Daria Di Vietrija (u bogatoj operskoj biografiji imao je nastupe u Veronskoj areni, Rimskoj operi), zbog iznenadne bolesti. “Veoma volim operu “Andre Šenije”, drago mi je da imam glavnu ulogu.

Mislim da je to najlepša rola koju jedan tenor može u karijeri da dobije u čitavom operskom repertoaru. Svidja mi se ta istorijska priča o pesniku revolucionaru koji polaže svoj život zbog ljubavi i svog načina mišljenja”, naveo je Hektor Lopez Mendoza. U ulozi antagonista Žerarda naći će se italijanski bariton Alberto Mastromarino, čiji su zapaženi nastupi u Bečkoj, Berlinskoj, Kraljevskoj operi u Londonu, Metropoliten operi u Njujorku.

“Moj lik je protivnik tom zaljubljenom paru Andrea Šenija i Madalene. Opera je u naturalističkom i verističkom stilu, a svako od likova ona neku dozu humanosti. I moj lik Žerard je čak takav, iako negativac, a ja kao operski pevač moram da ga odbranim. Francuska revolucija stoji u pozadini ove priče”, izjavio je Mastromarino i dodao da su “osećanja likova veoma bliska današnjim emocijama, iako je opera napisana pre više od jednog veka” (pre 127 godina).

U ulozi Madalene je Marija Jelić, naša mlada operska umetnica koja je pevala sa značajnim svetskim imenima kao što su Plasido Domingo, Elena Garanča, imala je zapažene nastupe u ulogama Aide, Toske, Mimi u Srbiji i inostranstvu. “Publika će se sigurno zaljubiti u ovu operu, koja je veoma teška, ozbiljna i izazovna.

Mislim da se ova opera obraća i onima koji redovno prate ovu umetnost i ostalima koji su retko ili nikada gledali operu.

“Andre Šenije” intrigira svojom istorijom”, naglasila je Marija Jelić, svakako jedna od najtraženijih mladih operskih diva sa naših prostora, koja nastupa često u inostranstvu.

Jelić je približila javnosti istorijsku ličnost Andrea Šenija (Konstantinopolj, 1762 – Pariz, 1794), grčko-francuskog pesnika i romantičnog revolucionara, koji se borio za ljubav lepe Madalene iz sveta visokog društva, ali i za svoje ideale, svoju zemlju.

Nažalost pogubljen je na giljotini u 31. godini, a zanimljivo je da je i njegov dželat par meseci kasnije takodje likvidiran na toj monstruoznoj spravi.

Sve se to odigravalo pod naredbom surovog, mračnog, nemilosrdnog Maksimilijana Robespjera, revolucionara i ubice kralja Luja XVI, koga je takodje poslao na giljotinu.

Marija Jelić je podsetila na američki film “Filadelfija” (1993) Džonatana Demija, gde su glavne uloge imali Tom Henks i Denzel Vošington, jer u jednoj sceni se vidi odlomak upravo iz opere “Andre Šenije” gde je rolu Madalene imala slavna grčko-američka diva Marija Kalas, značajna i po toj ulozi.

“Osim što kao umetnici radimo na našim ulogama, glasu, pripremi komada, mi takodje promovišemo operu u njenoj suštini”, zaključila je Marija Jelić. Na konferenciji danas se obratila još italijanska mecosopranistkinja Irene Molinari, koja nastupa u najznačajnijim italijanskim operskim kućama. Molinari je ukratko rekla da u operi “Andre Šenije” tumači meleskinju Bersi koja prati glavnu junakinju Madalenu i pohvalila da je ova opera “izuzetno istorijsko verističko delo”, te da projekat ima “zaista vrhunski ekipu pevača, dirigenta i reditelja”, i pozvala publiku da ispuni salu Mts Dvorane.

Osim navedenih, u roli Madelon nastupiće izraelsko-litvanski mecosopran Marta Matalon, a u projekat je uključen hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Italijanski kompozitor Umberto Đordano (1867-1948) bio je poznati autor dela iz perioda verizma i neoromantizma, a proslavio se upravo operom “Andre Šenije”, koja je bila i na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera “Andre Šenije” biće izvedena u produkciji Mts Dvorane, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: