Podeli vest

Duhoklonuće je reč koja je pobedila na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč koje je organizovao sajt “Mala biblioteka” iz Londona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

depresija
Foto: Pixabay

Pobedničku reč smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč prohujak, koju je predložila Maša Antonijević iz Jagodine, a treća najlepša nova srpska reč je prikačica koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mestu reč beztebnost, a na trećem beznemož.

Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez Iljukić izjavila je danas, povodom izbora “duhoklonuća”, za najbolju novu srpsku reč da nije uvek moguće da se strane reči u srpskom jeziku zamene novim, domaćim.

“Nije uvek moguće jer imamo suživot sa onim što je naše društveno političko iskustvo, istorija, sadašnjost tako da to nije baš jednostavo uraditi, ali je dobro da se promišlja da i mali i veliki, i muškarci i žene, razmišljaju o svom jeziku, jer razmišljajući o njemu mi otvaramo mogućnost za promišljanja, različite sudove, argumentaciju”, objasnila je ona za Tanjug i dodala da nije jezik opterećen stranim rečima, već ljudi jer je jezik manifestacija ljudske svesti.

Smatra da je reč “duhoklonuće” signal vremena nakon pandemije korona virusom, kada se svašta dogodilo sa ljudskim dušama. “Čini mi se da je ovo jedan impuls koji nas opominje, upozorava zašto smo zapravo klonuli duhom”, rekla je direktorka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: