Izbori se bliže: levo ili desno od centra, pozicija ili opozicija, Evropa ili Rusija, glasati ili ne, samo su neke od dilema…

Autor : Bilten.rs

FOTO/SHUTTERSTOCK : Izbori 2022.

Izbori za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu zakazani su za 03.April 2022., a nakon usaglašavanja stavova vlasti i opozicije pred Evroparlamentarcima, isti su raspisani od strane Predsednika Republike i Predsednika skupštine.

Za neke je kampanja počela i pre raspisa, a za neke prikupljanjem potpisa i predajom izbornih lista. Možda je građanima i ovaj put čudno zašto većina stranaka objavljuje kandidate za sva poslanička mesta, nepotrebno šireći kvantitet predloženih kandidata na uštrb kvaliteta, iako većina stranaka zna da neće dobiti apsolutnu većinu. To je stvar poslovne politike.

REPUBLIČKI IZBORI

Mnogi se ne snalaze u brojnim novim prestrojavanjima, novim koalicijama i nazivima lista, mada je iz izbornih slogana jasno ko šta nudi i ko je nosilac liste koji istu najbolje predstavlja.
1. ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE 
2. IVICA DAČIĆ-PREMIJER SRBIJE 
3. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG-PÁSZTOR ISTVÁN – SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA-IŠTVAN PASTOR 
4. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA 250 
5. MARINIKA TEPIĆ – UJEDINjENI ZA POBEDU SRBIJE 
6. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU 
7. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI 
8. MUFTIJIN AMANET – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA
9. MORAMO – AKCIJA – EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA – NE DAVIMO BEOGRAD – NEBOJŠA ZELENOVIĆ
10. SUVERENISTI – SAŠA RADULOVIĆ (DJB), MILAN STAMATOVIĆ (ZS), DR JOVANA STOJKOVIĆ (ŽZS)
11. BOŠKO OBRADOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – POKS – MILOŠ PARANDILOVIĆ – PATRIOTSKI BLOK ZA OBNOVU KRALjEVINE SRBIJE

IZBORI ZA GRAD BEOGRAD

Za, prema najavama, najneizvesniju borbu u Beogradu, predložene su liste koje u suštini prate republičke:

1. Izborna lista broj 1: ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve

2. Izborna lista broj 2: IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA – GRADONAČELNIK BEOGRADA

3. Izborna lista broj 3: DR VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

4. Izborna lista broj 4: MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – Srpska stranka Zavetnici

5. Izborna lista broj 5: Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija)

6. Izborna lista broj 6: DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD – Nacionalno demokratska alternativa – Srpska koalicija NADA – Demokratska Stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI) – Vojislav Mihailović 7. Izborna lista broj 7: MORAMO – ZA DOBAR GRAD – Ne davimo Beograd – AKCIJA – Ekološki ustanak –

Izbori 2022.

IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Izbori za Predsednika Republike uvek imaju poseban značaj, jer ovo nije samo partijsko već važno nacionalno pitanje gde ne odlučuje uvek stranka ispred pojedinačnih kvaliteta kandidata.

Za vladajuću koaliciju, predsednički kandidat je odavno poznat, opozicija se dugo dogovarala oko zajedničkog kandidata, a do sada ima i nekoliko drugih najavljenih kandidata:

  • Aleksandar Vučić
  • Zdravko Ponoš
  • Milan Jovanović
  • Srđan Škoro
  • Boško Obradović

Ma kako da razmišljate i za koga da ste opredeljeni, BILTEN.RS će u toku izborne kampanje nepristrasno iznositi sve programe, ideje i rešenja koje nominovani kandidati nude, a ne negativne kampanje jednih protiv drugih od čega smo se svi umorili i zbog čega najveći broj glasača ostane kod kuće. Zato je prethodno pitanje, ne za koga ćete glasati, nego da li ćete izaći na izbore?