U subotu, 6. aprila ističe rok za registraciju birača na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koji će biti održani u sredu, 17. aprila, a koji će toga dana biti izvan svog mesta prebivališta, saopštila je šefica Službe za registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave Gordana Vidaković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Ona je podsetila da birači u Hrvatskoj ostvaruju svoje biračko pravo na biračkim mestima, prvenstveno prema svom prebivalištu.
“Ali, ako će se birači na dan izbora zateći izvan mesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, da bi mogli ostvariti pravo glasa na mestu svog prebivališta, onda moraju zatražiti privremeni upis izvan mesta prebivališta”, navela je Vidaković, prenosi HRT.
Ona je pozvala sve birače koji znaju da na dan izbora neće biti u mestu prebivališta, prijave izmenu.


Ako se na dan izbora birači nalaze u inostranstvu, svoje biračko pravo mogu da ostvare i u sedištima diplomatskih predstavništva u državama gde se zateknu, ali se prethodno moraju prijaviti, odnosno upisati.
Isto tako birači, koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, jer na ovim izborima mogu učestvovati i birači bez prebivališta u Hrvatskoj, mogu ostvariti svoje biračko pravo ako se aktivno registruju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: