Podeli vest

Izraz “unutrašnje dete” postaje sve popularniji, ali terapije koje se bave problemima i eventualnim traumama iz detinjstva postoje jako dugo. Šta znači pojam “unutrašnje dete” i kako izgledaju vežbe za “lečenje unutrašnjeg deteta” za magazin “20 minuta”, objašnjava psihoterapeut Romina Reginold.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

PSIHOLOZI SAVETUJU
Photo: Shutterstock

Unutrašnje dete predstavlja detinjaste delove naše ličnosti, objašnjava psihoterapeut Romina Reginold.

Ona dodaje d to drugim rečima znači da je dete kakvo smo tada bili u nekom smislu i dalje tu. A sa njim i emocije, želje i iskustva koja je imalo. Ovo može uključivati i lepe aspekte i negativne aspekte.

Da li ste upoznati sa konceptom unutrašnjeg deteta?

Pa da li je moguće da smo danas tužni jer smo imali loše iskustvo kao dete?

Reginold kaže da da, jer neke od ovih povreda i razočarenja i danas imaju uticaj i mogu, na primer, da izazovu nezadovoljstvo i napetost ili da budu izazvane ponašanjem ili izjavama drugih ljudi.

“Često ni sami ne znate odakle dolaze ova neprijatna osećanja. Suočavanje sa svojim unutrašnjim detetom može pomoći da razumete i integrišete ove delove koji su još uvek u vama. Ovo vam omogućava da se izlečite i emocionalno rastete”, kaže Reginold.

  • Kako prepoznati problem sa “unutrašnjim detetom”?

Reginold objašnjava kako u odraslom dobu prepoznati da je vaše unutrašnje dete povređeno ili zanemareno.

“To zavisi od teme iza toga. Na primer, može biti da kao odrasla osoba imate poteškoća sa romantičnim vezama jer ste u detinjstvu bili povređeni ili zanemareni u odnosu sa svojim roditeljima. Zato je ovih dana teško verovati drugim ljudima. To se takođe može odraziti na samopoštovanje, jer ste možda čuli kao dete da niste dovoljno pametni ili dobri. Ovo može dovesti do veće sumnje u sebe, ekstremne samokritike ili sklonosti ka perfekcionizmu kao odrasla osoba “, objašnjava psihoterapeut i dodaje da postoje vežbe za jačanje unutrašnjeg deteta.

“Možete, na primer, napisati pismo svom unutrašnjem detetu i izbaciti teška osećanja sa grudi. Ili možete zamisliti dete i zamisliti sebe kako ga ili nju držite u naručju. Ako volite da budete kreativni , možete i da slikate, modelujete ili radite druge zanate. Ovo može biti pristup, prvi korak, ali vas ne odvodi tako duboko u proces kao što biste to učinili sa terapijom”, ističe Reginold.

Kada je vreme da” lečite unutrašnje dete”?

Reginold kaže da, možete prepoznati kada vreme da potražite stručnu pomoć da izlečite svoje unutrašnje dete.

“Postoje razni znaci. Na primer, kada primetite da imate poteškoća da se nosite sa svakodnevnim životom. Ili kada prepoznate ponavljajuće obrasce ponašanja koji ometaju srećan život. Ako se osećate veoma emocionalno pod stresom i često ste tužni. Ili kada osetite strah ili bes i shvatite da ta osećanja nemaju veze samo sa trenutnom situacijom” kaže Reginold i pojašnjava kako izgleda “tretman unutrušnjeg deteta”.

“Postoje različiti načini i uvek zavisi od načina na koji profesionalac radi: Geštalt terapeut može više da radi sa slikanjem ili modeliranjem kao oblikom izražavanja. Drugi uveliko rade sa vizualizacijama, gde se osećate u svom unutrašnjem detetu, u emocijama i boli. Ovo vam omogućava da uđete u dijalog i razvijete samosaosećanje, podržite sebe i procesuirate nerešene emocije”, poručuje Reginold.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: