Izložbu su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo odbrane i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. -1918. njihovih potomaka i poštovaoca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić stefanović
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

 U Skupštini Srbije danas je, u prisustvu predsednika skupštine Ivice Dačića i ministra odbrane Nebojše Stefanovića, otvorena izložba povodom 110 godina od pobede u Prvom balkanskom ratu i oslobađanja Kosova i Metohije.

“Danas deluje cinično i licemerno kada neki u svetu govore da Srbija treba da odabere pravu stranu, jer je Srbija uvek bila na pravoj strani za razliku od nekih koji nisu imali dovoljno cveća koje bi bacili pod noge okupatoru kada dolaze u njihove gradove. Srbija nikada okupatore nije dočekivala sa cvećem, već sa herojskom borbom za oslobođenje zemlje”, poručio je Dačić otvarajući izložbu.

On je dodao da je Narodna skupština pravo mesta za takvu izložbu i najbolje mesto sa kojeg želimo da oživimo sećanje na jedan od najslavnijih perioda istorije našeg naroda i države.

“Skupština je simbol naše državnosti i volje da gradi svoju državu, slobodnu i nezavisnu Srbiju i zato je to pravo mesto da se posle 110 godina poklonimo svima koji su daleke 1912. krenuli u zaokruživanje naše državne nezavisnosti i samostalnosti i konačnog oslobađanja od osmanske okupacije”, rekao je Dačić.

Izložbu su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo odbrane i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912. -1918. njihovih potomaka i poštovaoca.

Predsednik Skupštine Srbije zatražio je da se 22. oktobar proglasi državnim praznikom.

“To je jedan od najvećih datuma u našoj istoriji, to je dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili državi Srbiji. Kumanovska bitka i Prvi balkanski rat su ugaoni kamen naše moderne istorije. Naši preci koji su ratovali na Kumanovu išli su u tu bitku sa pokličem Kumanovo za Kosovo. Zato što su to bili dani kada smo vraćali ono što smo izgubili 1389, odnosno sredinom sledećeg veka”, istakao je Dačić.

On je konstatovao da, na žalost, većina naše dece danas ne zna šta je bila Kumanovska bitka.

Dačić je istakao i da Skupština Srbije jeste simbol naše državnosti, ali da je na žalost, ona izgrađena kao Skupština Jugoslavije, i da je, kako je rekao, jedan od simbola naših zabluda.

“Mi istoriju ne možemo i ne treba da brišemo. Kada uđete u ovu zgradu prvo vidite statuu hrvatskog kralja Tomislava, pa zatim slovenačkog kneza Kocijana, pa tek onda Cara Dušana i Karađorđa. Mi to nismo sklanjali, niti ćemo sklanjati. Zato što je to istorija, ali iz istorije treba da vodimo određene pouke a to je da uvek treba da vodimo računa o interesima našeg naroda”, zaključio je Dačić.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da je ovo prilika da se podsetimo slavne Srpske vojske koja je pod vođstvom Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Vuka Bojovića i Božidara Jankovića stasala u Balkanskim ratovima, a zatim se izborila za slobodu otadžbine u Prvom svetskom ratu, iz kojeg je izašla kao najmoćnija država na Balkanu.

“Srbija danas ne sme da zaboravi svoju istoriju i da stane sa odbranom svojih nacionalnih interesa, ali mora da poštuje svoje komšije nudeći inicijativu predsednika Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan. Želimo da budemo na pravom koloseku razvijene i moderne Evrope, ali znajući koliko skupu cenu smo platili za slobodu svoga naroda, mi smo čvrsto opredeljeni da jačamo svoju vojsku i državu”, poručio je Stefanović.

General Milorad Stupar izjavio je da na svetu ne postoji narod sa tako vojničkom tradicijom kao što je srpski narod.

On je rekao da je reorganizacija vojske posle 5. oktobra 2000. bila velika greška, da je ona time unišena, da nije organizovana da brani srpski narod, već da bude u funkciji misija NATO u svetu.

“To je pogrešno. Mi smo se otišli na NATO standarde, a oni prepisuju od nas, oni se bave nama. Oni su uvek protiv nas zato što branimo svoju zemlju”, rekao je Stupar.

On se osvrnuo na 100 godina od smrti generala Božidara Janković, naglasivši da je on oslobodio Kosovo, a zatim izašao na Jadran preko Skadra, oslobodio Drački okrug i izvršio cilj Prvog Balkanskog rata – izlazak na Jadransko more.

Predsednik Republičkog udruženja ratnika 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Nikola Filipović uručio je priznanja pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su se našli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nagrađen Statuetom Vojvode Vuka, najvišim priznanjem Udruženja dobrovoljaca, dok su plakete, između ostalih, dobili Dačić i Stefanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: