Podeli vest

Britanski servis Bi-Bi-Si (BBC) objavio je listu novog poslovnog žargona, uglavnom nastalog na društvenim mrežama, koji je obeležio 2023. godinu i definisao nove poslovne trendove.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Tiktokerka Gabrijela Džadž je krajem maja skovala termin “posao lenje devojke” (lazy girl job) koji označava dobro plaćeno radno mesto sa relativno malim nivoom stresa i zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, a ovaj hašteg (oznaka na Tiktkoku) je do decembra prikupio 40 miliona pregleda.

U modu je ušla i fraza “leto štrajkova” (summer of strikes) zbog čestih protesta zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Dražavama i Velikoj Britaniji.

U trendu je i reč “autenično” (authentic) pošto zaposleni sve više žele da izraze svoju individualnost na poslu, podele iskustva sa kolegama i otvoreno pričaju o mentalnom zdravlju.

Tiktokerka Marisa Džo Mejs je predložila termin “minimalni ponedeljak” (bare mininum Monday) i preporučila zaposlenima da se tokom prvog dana polako i opušteno vrate svojim radnim zadacima, zaradivši tako više od tri miliona pregleda.

Mnogi radnici ne žele da se vrate u kancelarije nakon pandemije, a ovo raspoloženje je izrodilo oznaku “kafe i prijave” (coffee badging) kada zaposleni dođu ujutru na radno mesto samo da bi se prijavili, uzeli svoju jutarnju kafu i vratili se da rade od kuće do kraja dana.

Zaposleni su zavoleli i “tajna putovanja” (hush trips) kada rade na daljinu sa egzotične destinacije i ne informišu o tome svoju firmu.

U odlazećoj godini su se rodili i termini “veliki ostanak” (big stay) kada radnici ostaju na poslu koji im ne odgovara zbog straha od ekonomske nestabilnosti, kao i “zapošljavanje na osnovu ličnosti” (personality hire) osoba koji imaju pozitivan i prijateljski stav.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: