Podeli vest

Vrednost izvoza organskih proizvoda godinama raste a lane je zabeležen rekordan iznos od 68,5 miliona evra, što je za oko 18 puta više nego 2012. godine kada su prvi put ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, objavljeno je u najnovijem izdanju časopisa “Organik njuz” (Organic news).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

U glasilu Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organika” dodaje se da je više od 80 odsto organskih proizvoda namenjeno izvozu i da je udeo Srbije u izvozu u Evropsku uniju svežeg ili sušenog organskog voća, isključujući citruse i tropsko voće u 2021. godini iznosio 8,4 odsto.

Izvozilo se u više od 30 država, a najviše je izvezeno zamrznutog organskog voća, gde prednjači jagodičasto voće, maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode a osim njega srpski organski proizvođači su izvozili i zamrznutu višnju i šljivu, kao i organsko sušeno voće, voćne koncentrate i piree.

Kao optimističan podatak navodi se taj da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode.

Kada je reč o tržištima na koja se izvozi, na prvom mestu se tradicionalno nalazi tržište Evropske unije, pre svega Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija, a od zemalja izvan EU, SAD i Kanada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: