Podeli vest

Predsednik hrvatskog parlamenta je ocenio da je optužnica ”politicke prirode” i da ”nema nikakvog pravnog utemeljenja”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrvatska
Foto: Pixabay

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je danas da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska ”zaštititi svoje gradane”.

Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom “kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati”.

“Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju da se evropski ponašaju. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković, prenosi hrvatski N1.

On je ocenio da je optužnica ”politicke prirode” i da ”nema nikakvog pravnog utemeljenja”.

“Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa””, rekao je Jandroković, prenosi Hina.

Dodao je da je Srbija “zemlja koja ima puno sopstvenih problema””, navodeči pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi “na rusku ili na stranu Zapada”.

Apelacioni sud u Beogradu u cetvrtak je potvrdio optužnicu protiv cetvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zlocin nad civilima tokom akcije ”Oluja”.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: