Podeli vest

Japanska vlada odobrila je plan prodaje dugim državama borbenih aviona nove generacije, koje razvija sa Italijom i Velikom Britanijom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Ova odluka je sporna zbog principa miroljubivosti, na koji se Tokio poziva posle Drugog svetskog rata, ali će pomoći Japanu da izgradi vojnu industriju i dobije ulogu u globalnoj bezbednosti, prenosi Asošijeted pres.


Vlada je takođe odobrila reviziju pravila transfera vojne opreme i tehnologije kako bi omogućila prodaju smrtonosnih oružja drugim, nepartnerskim državama.


Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši izjavio je da su ove promene neophodne s obzirom na bezbednosno okruženje te države, ali je istakao da se time ne menjaju pacifistički principi Japana.


Japan je u prethodnom periodu počeo da napušta dugo ograničavani vojni izvoz, usled porasta regionalnih i globalnih tenzija, posebno sa susednom Kinom.


Ovim potezom, Japan će moći da zameni stare američke letelice F-2, novim letelicama zajedničke proizvodnje sa Italijom i VB u sklopu programa “Oluja”.


Zbog kritika političkih protivnika i zabrinutosti javnosti, Kišidina vlada je za sada ograničila izvoz zajednički proizvedenog smrtonosnog oružja na 15 država s kojima Japan ima odbrambena partnerstva, i obećala da to oružje neće biti korišćeno u aktivnim ratovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: