Podeli vest

Testiranje za upis u prvi razed osnovne škole, kao i svake godine, počinje 1. aprila i zvanično traje do 31. maja, istakla je za Tanjug Nevena Limić, školski psiholog Osnovne škole “Skadarlija” i dodala da za samo testiranje ne postoji posebna priprema.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“U školu 2024. godine polaze sva deca rođena od 1. marta 2017. godine do kraja februara 2018. godine. Roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred”, rekla je Limić.


Ona je ukazala da postoji mogućnost da se u prvi razred osnovne škole upiše i dete koje je pri polasku u školu – 1. septembra staro od šest do šest i po godina.
“To se u sledećoj školskoj godini odnosi na decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2018. godine – prevremeni upis je specifičan i na osnovu mišljenja psihologa škola može da preporuči: upis deteta u prvi razred ili odlaganje polaska u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa”, rekla je Limić.


Osim obavljenog lekarskog pregleda i pohađanja pripremnog predškolskog programa, za upis je potrebno i obaviti testiranje deteta u školi, kod psihologa ili pedagoga. Test ispitivanja spremnosti za polazak u školu obuhvata proveru opšte informisanosti, logičkog zaključivanja, kratkoročne memorije, perceptivnog zaključivanja, verbalnih sposobnosti.
“Za samo testiranje ne postoji posebna priprema. Nije neophodno da dete poznaje slova, zna da piše, čita, računa pre polaska u školu”, rekla je Limić.


Prema njenim rečima, ono na čemu roditelju mogu i trebalo bi da rade, to je uspostavljanje kulturno-higijenskih navika kod deteta: samostalno jedenje, oblačenje, poštovanje pravila igre, radne navike, vežbanje fine motorike, odlaganje potreba.
“Na osnovu postignuća na testu i ostalih kriterijuma formiraju se odeljenja”, dodala je Limić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ