Podeli vest

Sve kasnije stupanje u brak i nezainteresovanost mladih za brak navelo je Japance da se vrate klasičnom provodadžisanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Vencanje
Foto: Pixabay

Broj novoregistrovanih brakova u Japanu u 2021. godini pao je na 501.116, što je najmanje od kraja Drugog svetskog rata i samo polovina broja brakova sklopljenih 1970-ih godina.

Zbog ovog podatka i činjenice da je prosečna starost pri zaključenju braka muškaraca u Japanu 34 godine i 31 kod žena, roditelji su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke.

Naime, roditelji neženja i neudatih jasno su pokazali da žele unuke i počeli su masovno da odlaze na organizovane događaje za sklapanje brakova kako bi pomogli svojoj deci da pronađu odgovarajućeg bračnog partnera.

“Sve je raširenija ideja da je u redu da roditelji na ovaj način pomognu svojoj deci da se venčaju”, rekla je za Si-En-En (CNN) direktorka kompanije Noriko Mijagoši koja gotovo dve decenije organizuje događaje za sklapanje brakova.

Na sesijama “omiai” ili provodadžisanja roditelji govore o svojoj odrasloj, slobodnoj deci, za koju se nadaju da će pronaći bračne drugove. Svaki od roditelja izdvaja 96 dolara da bi prisustvovao tom događaju, čiji je domaćin agencija za sklapanje brakova.

U Srbiji isti problem, organizovanih upoznavanja nema

Prosečna starost pri zaključenju braka u Srbiji za mladoženje iznosi 34,1 godinu, a za neveste 31,1 godinu. To je čak nešto više nego u Japanu, ali organizovanih događaja nema.

Činilo se da će društvene mreže pomoći u sklapanju brakova, ali statistika pokazuje da je to mišljenje bilo pogrešno.

Srbija ima i dodatni problem, a to je procenat razvoda.

U Republici Srbiji u 2022. godini razvedeno je 9 813 brakova, odnosno za 0,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Broj razvedenih brakova na 1 000 stanovnika iznosi 1,5. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 45,1 godina, a za žene 41,5 godina.

Da li će Srbija primeniti japanski model povratka na provodadžije ostaje da se vidi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: