Podeli vest

Japanska vlada danas je iznela predlog zakona koji bi joj omogućio da klasifikuje veći broj informacija kao poverljive i da od zaposlenih u preduzećima zahteva pristup podacima kako bi se obavile bezbednosne provere.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

japan ekonomija sankcije
Foto: Shutterstock

Administracija premijera Fumija Kišide saopštila je da bi takav potez dalje uskladio Japan sa zapadnim vladama i dozvolio državi da deli više informacija sa preduzećima u Japanu i saveznicima u inostranstvu.
“Verujem da sistem bezbednosne provere neće samo ojačati informacionu bezbednost u Japanu, već i povećati međunarodne poslovne prilike za japanske kompanije”, rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši.


Prema predloženim izmenama pravila informisanja, zaposleni u kompanijama koji pristanu na bezbednosne istrage će biti intervjuisani od strane vladinih službenika, a biće provereno da li su zloupotrebljavali narkotike ili alkohol, da li su osuđivani i vršiće se psihološke procene.


Istražitelji će ispitati i finansije zaposlenih i razgovaraće s članovima njihovih porodica, prenosi Rojters.


Mihoko Macubara, glavna strateškinja za sajber bezbednost u telekom kompaniji NTT, rekla je da bi zakon trebalo da omogući bolju razmenu informacija između vlade i industrije kako bi se razumele pretnje s kojima se Japan suočava.
“Ako je provera sajber sigurnosti veća, onda može da se razgovara o poverljivim informacijama u pouzdanom okruženju”, dodala je Macubara.


Prema predloženom zakonu, svako ko bude uhvaćen da deli poverljive državne informacijame suočio bi se sa zatvorskom kaznom do pet godina i novčanom kaznom od 5 miliona jena (33.289 dolara).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: