Ćelave “pečati” na liniji kose nisu samo muški problemi. Žene takođe pate od gubitka kose na kruni. Svako ko traži uzrok često ga nalazi u genetici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Bilo da je u pitanju proređena glava, seda kosa ili opadanje kose – vaša griva se menja kako starite. Ovo poslednje, odnosno ćelave fleke na desnoj i levoj strani krune , zapravo su tipična karakteristika gubitka kose kod muškaraca. Međutim, mnoge žene takođe pate od gubitka.

Razlozi za to mogu biti različiti. Međutim, najčešće su krivi geni i javlja se androgena alopecija, odnosno nasledna preosetljivost na muški polni hormon dihidrotestosteron. Ova modifikacija testosterona se takođe dešava u ženskom telu, ali je uravnotežena estrogenom proizvedenim u isto vreme i nasledna predispozicija za sada ne dolazi u obzir. Međutim, ako nivo estrogena padne, kao što je slučaj kod žena tokom menopauze , može se formirati linija kose koja se povlači. 

Zadrži smirenost

Drugi uzroci takođe mogu biti hormonske promene tokom trudnoće , pogrešna ishrana, povećan nivo stresa ili uzimanje lekova – ali pogrešne navike stilizovanja takođe utiču na liniju kose.

Stroga punđa ili konjski rep , čvrsto vezane elastične trake ili zakačene ukosnice: ono što svakodnevno radimo sa grivom može negativno uticati na njen rast i kožu glave. Ako kosu vezujete unazad, vršite ogromnu napetost i na taj način oštećujete koren. Zbog toga treba češće da nosite otvorenu glavu. 

Traženje pomoći

Dodatni savet: Svojim korenima takođe možete učiniti uslugu tako što ćete redovno masirati vlasište – idealno sa revitalizirajućim tonikom za kosu. Ako izuzetno patite od opadanja kose, još uvek možete razmisliti o transplantaciji kose. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: