Podeli vest

Šta je potrebno da živite zdravo stotu? Nauka je pokazala da unos hranljivih namirnica, redovno vežbanje, dovoljno sna, upravljanje stresom i okruživanje voljenima igraju ulogu u tome. Ali da li znate da su određeni hobiji takođe povezani sa dugovečnošću?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Naučni podaci pokazuju direktnu vezu između dugovečnosti i baštovanstva, hobija koji koristi telo i um.

Evo kako stručnjaci za starenje objašnjavaju ovu vezu, ali i šta da sadite u svom vrtu kako biste direktno pomogli svom mozgu!

Kako baštovanstvo podržava fizičko zdravlje

Nije vam potrebna teretana da biste vežbali; baštovanstvo je takođe fizički napor!

Darnel Koks, MA, gerontolog i osnivač Live Young Lifestyle, ukazuje na naučno istraživanje koje pokazuje da je baštovanstvo povezano sa snižavanjem krvnog pritiska. Koks kaže da baštovanstvo spada u kategoriju umerene fizičke aktivnosti, što je dobro za srce. Takođe ističe da provođenje vremena napolju u prirodi ima umirujući efekat, što može pomoći da se snizi krvni pritisak.

“Pored toga, kada ruke rade u zemlji, telo je ‘povezano’ sa Zemljom u procesu poznatom kao ‘grounding’ ili ‘earthing'”, objašnjava Koks.

Ona objašnjava da ‘grounding’ predstavlja proces u kojem prirodni negativni električni naboj Zemlje pomaže da se neutrališu slobodni radikali u našim telima, smanjuje upalu, smanjuje nivo kortizola (poznatog i kao hormon stresa) i smanjuje naš krvni pritisak.

Pored pomoći u snižavanju krvnog pritiska, Koks kaže da baštovanstvo može pomoći u jačanju mišića, sagorevanju kalorija i podršci spretnosti i ravnoteže – na sve načine koji koriste fizičkom zdravlju. Najbolja stvar je što to radi na blag način, koji je lakši za telo od nekih drugih oblika vežbanja.

Dr. Kelijen Petruči, MS, ND, naturopatski lekar i autorka knjige “The Bone Broth Diet”, ističe da provođenje vremena na suncu tokom baštovanstva pruža odličan način da se unese vitamin D, koji je važan za mozak, kosti i creva. U stvari, nedostatak vitamina D je povezan sa preranom smrću – još jedan razlog zašto je baštovanstvo povezano sa dugovečnošću.

Kako baštovanstvo podržava mentalno zdravlje

Baštovanstvo nije korisno samo za telo. Naučno je povezano i sa podrškom mentalnom zdravlju, što je ključno jer srećni ljudi obično žive duže.

“Veza sa prirodom koju imate kada radite u bašti ima moć da osveži i revitalizuje vaš um – nudeći utočište od svakodnevnog užurbanog tempa”, kaže dr. Petruči.

“Uključivanje u baštovanstvo može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati opšte mentalno zdravlje podsticanjem svesti. Gledanje doslovnih plodova vašeg rada, praćenje rasta i prosperiteta vaših biljaka, usađuje osećaj svrhe i može poboljšati vaše raspoloženje.”

Nauka potvrđuje ovo, pokazavši da provođenje vremena u baštovanstvu smanjuje simptome anksioznosti, depresije i umora.

“Baštovanstvo može pružiti osećaj svrhe i, ako radite sa drugima, promovisati društvenu povezanost”, dodaje Koks.

“Žetva se često deli sa prijateljima i porodicom, a zajednički vrtovi pomažu u razvijanju odnosa i pružaju osećaj pripadnosti.” Imajući to na umu, pozivanje prijatelja i voljenih da radite zajedno neće samo koristiti vašem zdravlju još više, već će koristiti i njihovom!

Šta sadti za podršku zdravlju

Bez obzira na to šta sadite u svom vrtu, koristićete svom telu i umu. Ali postoje i neke biljke koje možete saditi, a koje će direktno podržati zdravlje vašeg mozga, kada se konzumiraju.

Jedna od njih, kako preporučuje dr. Petruči, jeste korijander. “Korijander sadrži folat koji je važan za funkciju mozga. Takođe igra ulogu u mentalnom i emocionalnom zdravlju. Folat sadrži i vitamin A koji podržava zdravlje očiju i vitamin C za podršku našem imunološkom sistemu”, kaže ona.

Ako niste ljubitelj korijandra, Koks kaže da su ruzmarin, žalfija i lavanda takođe povezani sa podrškom zdravlju mozga. Ili, kako kaže, možete saditi gljive lavlje grive koje se konzumiraju, a koje su takođe povezane sa podrškom zdravlju mozga.

Dobra vest je da i ov gljive mogu uspeti u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: