Podeli vest

Više od trećine hrane označene kao veganska sadrži proizvode životinjskog porekla, pokazalo je istraživanje, što je navelo stručnjake da upozore kupce sa teškim alergijama da se “suočavaju sa potencijalno tragičnim posledicama”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrana
Foto: Shutterstock

Navodi se da su forenzičari pronašli tragove jaja ili mleka u mnogo vrsta robe, koja je bila označena kao veganska ili biljna, a tela za trgovinske standarde pozivala su na pravnu zaštitu kako bi se sprečilo da potrošači budu “izmanipulisani od neetičkih preduzeća sa hranom”, preneo je Gardijan.

Inspektori iz Hempšira pronašli su 24 (39 odsto) od 61 proizvoda, označenih kao veganski, koji sadrže jaja ili mlečne proizvode, uključujući 13 alternativa mlečnim proizvodima i 48 alternativa za meso.

Napominje se da je ukupno utvrđeno kako je 90 odsto proizvoda nezadovoljavajuće, što zbog zbog tragova mlečnih proizvoda, što zbog netačnosti u njihovom označavanju i informacijama o ishrani.

Analizirani artikli uključivali su veganske ekvivalente čokoladnih tartufa, pice, hamburgera, mafina i omotača. Izvršni direktor Instituta za ovlašćene trgovačke standarde (CTSI) Džon Herimen rekao je da je nedostatak pravne definicije mogao da bude iskorišćen od neetičkih preduzeća sa hranom, koja tvrde da je hrana veganska, iako u stvari sadrži proizvode životinjskog porekla.

“Možda je veća zabrinutost to što to može imati katastrofalne, a ponekad i tragične posledice za one koji su alergični na proizvode životinjskog porekla, kao što su mleko i jaja”, naveo je on.

Naglasio je kako je svestan da su ljudi nažalost izgubili živote zbog ovoga.

“Stoga pozivamo na više jasnoće o tome šta se može, a šta ne može zakonski opisati kao veganska i biljna hrana”, naglasio je Herimen.

Nedavne ankete otkrile su široko rasprostranjeno uverenje da nešto što se prodaje kao vegansko ne sadrži sastojke životinjskog porekla. CTSI je anketirao 2.000 ljudi, od kojih njih 76 odsto veruje da je to tako


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: