Podeli vest

Posle decenija ćutanja u odnosima Srbije i Albanije i Srba i Albanaca Rama i ja smo počeli da menjamo loše političko nasleđe i pokazali da naše zemlje i narodi mogu mnogo brže da idu napred i da sarađuju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Albanije, Edijem Ramom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL

“To smo u prethodnim godinama pokazali konkretnim rezultatima da naše zemlje i naši narodi mogu mnogo brže da idu napred i mnogo bolje da sarađuju”, istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji.

On je preneo da su razgovarali o svim regionalnim pitanjima, kao i o Berlinskom procesu.

“Pozdravljamo angažovanje Rame i njegov lični doprinos u okviru Berlinskog procesa, rekao je Vučić i istakao da je Berlinski proces koristan regionalni format, koji će doprineti unapređenju procesa pomiranja i prevazilaženju nasleđenih problema iz prošlosti.

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Uvek smo podržavali Berlinski proces

“Uvek smo podržavali Berlinski proces kao veoma koristan regionalni format i smatramo da će on da doprinese daljoj saradnji, procesu pomirenja i prevazilaženju nasleđa iz prošlosti”, istakao je Vučić.

Otvoreni Balkan doneo ogromne koristi za svakoga od nas

Predsednik Srbiej istakao je večeras da je inicijativa Otvoreni Balkan donela ogromne koristi za svakoga od nas i naše građane i da smatra da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu i standardu.

“Kumovima” se ne zovu oni koji vam nameću određene odluke

Aleksandar Vučić izjavio je da je jedini nadležan da predstavlja Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM – srpski Upravljački tim, a ne bilo kakvi “kumovi”, i naglasio da se u Srbiji kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke.

“To nisu nikakvi kumovi, nikad Francuska i Nemačka, niti bilo ko drugi, već srpski Upravljački tim, u skladu sa prvim Briselskim sporazumom i svim onim što je postignuto do avgusta 2015. godine”, rekao je Vučić odgovarajiući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je istakao da ne postoji niko drugi u skladu sa pozitivno pravnim propisima ko je dužan da predstavi nacrt Statuta i ko je dužan da učestvuje u celom procesu pravljenja Statuta, izuzev srpskog Upravljačkog tima.

Srbija želi mir i radi na tome

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi mir i radi na tome, kao i da je srpska strana ispunila najvažnije tačke međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji.

“Plan o deeskalaciji znam napamet, sve tačke koje se tiču Beograda i Prištine i međunarodne zajednice. Srbija je već učinila dve, a treću ne može bez Prištine, jer je reč o simultanom povlačenju gradonačelnika koji su dobili tri posto glasova i ljudi iz okoline opštinskih zgrada. Sve ostalo Srbija i srpska strana su ispunili”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, odgovarajući na pitanje novinara albanskog Top čenela o situaciji na severu KiM.

Vučić je istakao da ne misli da se bilo normalan raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnosti sukoba.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…