Čija semenke su dobile planetarnu popularnost i veruje se da mogu biti rešenje za različite zdravstvene probleme, a evo šta je nauka podržala

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

čia semenke
Foto: Shutterstock

Čija semenke su sitne crne ili bele semenke biljke Salvia hispanica L. Veruje se da su poreklom iz Centralne Amerike . Istorijski gledano, civilizacije Asteka i Maja koristile su seme u svojoj ishrani, kao i u medicinske svrhe, verske rituale i kozmetiku. Drevne civilizacije su smatrale da su semenke čia veoma hranljive – to verovanje je, piše Helthline, podržala i savremena nauka kao i ovih sedam benifita.

Čija semnke su izuzetno hranljive

U samo 28 grama ili 2 supene kašike čija semena vaš organizam će dobiti oko 15% potrebne dnevne doze vitamina B1i B3, ali 14% dnevne vrednosti kalcijuma, 23% magnezijuma, 12% gvožđa, 20% fosfora. Ova količini semena sadrži:

kalorije: 138
proteini: 4,7 grama
masti: 8,7 grama
alfa-linolenska kiselina (ALA): 5 grama
ugljeni hidrati: 11,9 grama
vlakna: 9,8 grama

Ovaj nutritivni profil je posebno impresivan s obzirom na to da je za samo jednu porciju od oko dve supene kašike.
Uprkos svojoj maloj veličini, čia semenke su veoma hranljive. Prepune su vlakana, proteina, omega-3 masnih kiselina i raznih mikronutrijenata.

Čija semenke su odličan izvor antioksidanata

Antioksidansi ne samo da štite osetljive masti u semenkama čija od užeglosti, već i imaju koristi za ljudsko zdravlje neutralizacijom reaktivnih molekula poznatih kao slobodni radikali, koji mogu oštetiti ćelijska jedinjenja ako se nakupe u vašem telu.

Na primer, oštećenje slobodnih radikala doprinosi starenju i bolestima poput raka.Specifični antioksidansi u semenkama čija uključuju hlorogensku kiselinu, kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kempferol. Sve ovo može imati zaštitne efekte na vaše srce i jetru, kao i svojstva odbrane protiv raka.

Na primer, hlorogenska kiselina može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, dok kafeinska kiselina ima antiinflamatorne efekte

Čija semenke mogu pomoći u gubitku težine

Vlakna i proteini u čija semenkama mogu biti od koristi onima koji pokušavaju da izgube težinu.

Dve kašike ili 28 grama čija semenki ima blizu 10 grama dijetalnih vlakana. To znači da imaju neverovatnih 35% vlakana po težini.

Iako su istraživanja na ovu temu pomešana, neke studije sugerišu da jedenje vlakana može igrati ulogu u prevenciji prekomerne težine i gojaznost. Pored toga, proteini u semenkama čija mogu pomoći u smanjenju apetita i unosa hrane.

Iako je malo verovatno da će dodavanje čija semena vašoj ishrani samo po sebi izazvati gubitak težine, može biti koristan dodatak uravnoteženoj, hranljivoj ishrani ako pokušavate da smršate.

Čija semenke mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

S obzirom na to da su semenke čija bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, njihovo konzumiranje može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Rastvorljiva vlakna, koja se prvenstveno nalaze u čija semenkama, mogu pomoći u smanjenju ukupnog i LDL (lošeg) holesterola u krvi. Zauzvrat, ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Konzumiranje ALA, omega-3 masne kiseline u čija semenkama, takođe je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Ipak, studije koje posebno ispituju vezu između čija semena i zdravlja srca dale su neuverljive rezultate.

Neke studije na pacovima su pokazale da semenke čija mogu da smanje određene faktore rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok nivo triglicerida i oksidativnog stresa.

Nekoliko studija na ljudima otkrilo je da suplementi semena čija značajno smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom ili visokim krvnim pritiskom, što je snažan faktor rizika za srčana oboljenja.

Sve u svemu, čija semenke mogu biti od koristi za zdravlje srca, ali je potrebno više istraživanja.

Čija semenke sadrže mnoge važne hranljive materije za kosti

Čija semenke su bogate hranljivim materija koje su važne za zdravlje kostiju, uključujući: kalcijum, fosfor i magnezijum.
Mnoge opservacione studije sugerišu da je unos dovoljno ovih hranljivih materija važan za održavanje dobre mineralne gustine kostiju, što je pokazatelj snage kostiju

Pored toga, ALA u čija semenkama može igrati ulogu u zdravlju kostiju. Opservacione studije su otkrile da konzumiranje ovog hranljivog materija takođe može biti povezano sa povećanom mineralnom gustinom kostiju.Stoga je moguće da redovno jedenje čija semena može pomoći da vaše kosti budu jake.

Čija semenke mogu smanjiti nivo šećera u krvi

Konzumiranje čija semenki može pomoći u regulaciji šećera u krvi, verovatno zbog njihovog sadržaja vlakana i drugih korisnih jedinjenja.

Obećavajuće je da su studije na životinjama otkrile da semenke čija mogu poboljšati osetljivost na insulin. Ovo može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi nakon obroka.

Istraživanja na ljudima su retka, ali neke starije studije su pokazale obećavajuće rezultate.

Konkretno, starija istraživanja iz 2010. i 2013. sugerišu da jedenje hleba koji sadrži čija semenke pomaže u smanjenju povećanja šećera u krvi nakon obroka kod zdravih odraslih osoba, u poređenju sa jedenjem hleba bez čija semenki.

Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se saznalo više o vezi između ovih hranljivih semena i regulacije šećera u krvi.

Čija semenke se lako se uključuje u vašu ishranu

Čija semenke je neverovatno lako uključiti u vašu ishranu. Imaju prilično blag ukus, tako da ih možete dodati skoro svemu.

Ne morate da ih meljete, kuvate ili pripremate na drugi način, što ih čini zgodnim dodatkom receptima.

Mogu se jesti sirove, natopljene sokom ili dodati u ovsene pahuljice, puding, smutije i peciva. Možete ih posipati i na jela od žitarica, jogurta, povrća ili pirinča.

S obzirom na njihovu sposobnost da apsorbuju vodu i masnoću, možete ih koristiti za zgušnjavanje sosova i kao zamenu za jaja. Takođe se mogu mešati sa vodom i pretvoriti u gel.

Ipak, ako niste navikli da jedete puno vlakana, možda ćete imati neželjene efekte na probavu kao što su nadimanje ili dijareja ako pojedete previše semenki u jednom sedenju.

Recept: Čoko puding sa čija semenom

Sastojci: 3 kašike čija semena, 1,5 čaša mleka, 2 kašičice kakaa, kašika badema, sveže voće poput malina, jagoda ili borovnica.

Priprema: čija seme, mleko, i kakao izmiksirajte, sipajte u čaše i ostavite u frižider preko noći. Ujutru dodajte sveže voće i izdrobljeni badem


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: