Podeli vest

U beogradskoj Tolstojevoj ulici na Dedinju, nalazi se autentična kineska kuća koju danas za svoj rad koristi Institut za pojas i put, a u Beograd ju je dvadesetih godina prošlog veka doneo bogati srpski trgovac.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

“Jako malo informacija imamo, ali prema našim saznanjima, nju je dvadesetih, tridesetih godina prošlog veka, jedan bogati srpski trgovac video u Kini. Kuća mu se dopala, on je kupio, rasklopio, stavio na brod i doneo u Srbiju i ponovo sklopio”, rekao je za Tanjug Bojan Lalić, direktor Instituta za pojas i put.

On je rekao da svi posetioci budu iznenađeni kada ugledaju kuću.

“Molimo sve one koji znaju nešto više o kući da se jave, kako o arhitekturi, tako i o simbolima koji se na njoj nalaze”, rekao je Lalić.

Na pitanje kako reaguju saradnici, pre svega iz Kine, kada vide autentičnu građevinu u Beogradu, kaže da su oduševljeni.

“Već smo dobili i od direktora kineskog Kulturnog centra predlog da malo rade ovde, a da mi malo radimo kod njih, jer je dobar ambijent. Njegova ekselencija, gospodin ambasador Li Ming nam je bio u poseti sa svojom delegacijom i njemu se dopala izuzetno i rekao je da više vremena provede ovde, što nama s jedne strane daje obavezu da više brinemo o kući, ali sa druge strane i podsticaj da se potrudimo da kao što ambijent izgleda, da i sadržaj bude u skladu sa tim”, kazao je on.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Naglasio je da, kao što se čulo i videlo iz posete predsednika Kine Si Đinpinga, Srbija se prijateljski odnosi ne samo prema ljudima, ekonomiji i političkoj podršci, već i prema kulturi i arhitekturi.

“Ovde se nalazi institut za pojas i put, a mi imamo zadatak da svima koji prepoznaju da je perspektiva razvoja u okviru Pojasa i puta koji danas obuhvata više od 150 zemalja, da pomognemo da dobiju više informacija i koje su glavne smernice u razvoju. Svi su dobrodošli, od promocije knjiga, ideja..naši prijatelji iz Grčke koji su deo inicijative i oni su dobrodošli, ovde ćemo poslužiti i giros jer je i to hrana Pojasa i puta. Imamo i kolumbijsku kafu, jer tamo posluju kineske kompanije, imamo originalni kineski čaj..dakle spajamo kulture i tradicije”, poručio je Lalić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: