Podeli vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da bi članstvo samoproglašenog Kosova u UN prouzrokovalo dalju nestabilnost u regionu i nezaustavljivo vodilo stvaranju “Velike Albanije” u kojoj bi Albanci preuzeli srpske svetinje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUK JEREMIC
Foto: Shutterstock

Već postojeća autokefalna Albanska pravoslavna crkva bi, kako je ocenio u autorskom tekstu za Danas, preuzela upravljanje nad svetinjama poput Pećke patrijaršije, Gračanice i Visokih Dečana.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da bi dve punopravne države članice UN koje su odlučile da se ujedine – konkretno Albanija i “Kosovo”, trebalo samo da pošalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN u kojem bi ga obavestile o odluci.

Oko članstva u UN te nove, ujedinjene države, kaže, ne bilo nikakve rasprave, glasanja, ili mogućnosti nečije upotrebe veta.

“Kada je reč o svetinjama SPC na KiM koje bi se u tom slučaju našle na teritoriji jedinstvene albanske države, međunarodno-pravno afirmisane kroz članstvo u UN, neizbežno bi se otvorilo pitanje njihovog statusa”, naveo je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi se, pošto je Albanska pravoslavna crkva u potpunosti autokefalna i priznata u pravoslavnom svetu, pokrenula tema administrativnog upravljanja srpskim svetinjama.

Podseća da su albanski zvaničnici istoričari više puta otvoreno dovodili u pitanje poreklo pravoslavnog kulturnog nasleđa na KiM, i to ne samo u UNESCO-u.

Jeremić je naveo da povratak KiM u ustavno-pravni poredak Srbije mora biti dugoročni cilj svake odgovorne vlasti, koliko god to delovalo neostvarivo u svetlu aktuelnih okolnosti.

Srbija mora izbegavati sukobe koji bi je mogli skupo koštati, naveo je Jeremić i podsetio da je politika Narodne stranke jasna i nepromenljiva – KiM je neotuđivi deo Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: