Podeli vest

Učesnik u saobraćaju u Cirihu platio je kaznu od 250 franaka zbog toga što je jeo perecu tokom vožnje. Ima li ovo uopšte smisla?

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto:Pixabay

Iako zakonom nije izričito zabranjeno da jedete za volanom, pa čak ni pijete pivo, u švajcarskoj bi mogli da platite kaznu od 250 franaka.

Upravo to je morao da uradi vozač iz Ciriha i to zbog toga perece. U zakonu ne stoji da je hrana zabranjena, ali stoji da vozač ne sme obavljati aktivnost koja ometa vožnju.

Ovo je odgovor i na pritanje možete li popiti pola piva za volanom. Švajcarci kažu ne, ali ne zbog nivoa alkohola već zbog radnje koja ometa vožnju.

Kazna za ovaj prekršaj može biti i četvorocifrena, a možete čak i izgubiti dozvoli. Zašto?

Vaš pogled može biti sklonjen od saobraćaja samo na veoma kratko vreme. Samo jedna ruka mora stalno biti na volanu. Ali druga ruka mora ostati slobodna za sve što ima veze sa vožnjom. Dakle, ona može da radi bilo šta drugo samo za vrlo kratko vreme, bar tako kaže presuda po kojoj je izrečena kazna od 250 evra za perecu.

Dakle, i brzi gutljaj kafe ili soka ili piva je kažnjiv, a cifre zavise i od toga na kom putu vozite i kojom brzinom.

U svakom pojedinačnom slučaju bi se vršila procena da li ste i dalje ispunili svoje takozvane obaveze iz predostrožnosti s obzirom na saobraćaj, situaciju, potencijalnu opasnost, trajanje i vrstu ometanja.

Kad je gutljaj piva iz limenke ili flaše u pitanju, to tek nije dobra ideja jer će vas policija garantovano zaustaviti policija ako primeti da pijete alkohol.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: