Podeli vest

Holandski sud naredio je danas muškarcu, koji je posredno postao otac između 500 i 600 dece širom sveta, da prestane da donira spermu, preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

U pitanju je 41-godišnji Holanđanin, za koga je holandski “Telegraf” naveo da se zove Džonatan Mejer, i njemu je zabranjeno da klinikama donira spermu, saopštio je sud.

Ukoliko prekrši naređenje suda, mogao bi da bude kažnjen sa 100.000 evra po jednom prekršaju. Sud mu je, takođe, naredio da piše svim klinikama i zatraži od njih da unište sve uzorke njegove semene tečnosti ukoliko ih imaju u zalihama, osim u slučajevima gde roditelji već imaju decu koja potiče od njega.

Odluka suda došla je nakon civilne tužbe koju je pokrenula fondacija koja predstavlja interese donora za decu i holandskih roditelja, koji su koristili Mejera kao donora.

Oni su naveli da je Mejer prekršio pravo na privatan život njihove dece, jer sada postoji opasnost da dođe do slučajnog incesta. Mejerove masovne donacije došle su u žižu javnosti 2017. godine i tada mu je zabranjeno da daje svoje uzorke holandskim klinikama za oplodnju, gde je već bio otac više od 100 dece.

Međutim, on je sa time nastavio i u inostranstvu, uključujući i danski “Cryos”, koji radi širom sveta. On je nastavio da se nudi kao donor na sajtovima na kojima roditelji traže donora, a ponekad je koristio lažno ime, prema pisanju “Algemen Dagblada”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: