Podeli vest

Portparol Evropske unije Peter Stano danas je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da EU, kao posrednik, pokušava da pomogne Beogradu i Prištini da postignu napredak u dijalogu i da ispune svoje obaveze i da ne spekuliše o, kako je rekao, “šta ako” pitanjima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

“EU kao posrednik pokušava da pomogne obema stranama na postignu napredak, da idu napred u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze. Zajednica srpskih opština je nešto što je već dogovoreno i treba da bude implementirano, kao i brojne stvari koje su dogovorene i isto tako treba da budu ispunjene.

Mi idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka implementaciji,” rekao je Stano i dodao je da EU ne spekuliše o “šta ako” pitanjima, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti novih sastanaka i rokova u slučaju da ne bude napretka po pitanju formiranja ZSO.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sazvao je za utorak, 2. maja, sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Fokus će, kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na severu KiM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: