Podeli vest

Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja u fiskalizaciji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fiskalizacija
Foto: Shutterstock

Još nedelju dana imaju svi obveznici fiskalizacije da pređu na model e-fiskalizacije, a Poreska uprava taj posao radi i danas i u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Po Zakonu o fiskalizaciji rok za e-fiskalizaciju ističe 30. aprila.

Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja u fiskalizaciji.

“U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. “Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti”, ističe Ministarstvo.

Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave nalazi se spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

“Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo obveznike koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave.

“Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika. Danas, u subotu 23. aprila, kao i u ponedeljak, 25. aprila, od 7.30 do 18 sati”, obavestilo je Ministarstvo.

Do sada po novom sistemu primalo se prosečno dnevno preko tri miliona računa sa QR kodovima, a rekord je bio 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

“Ukoliko ste obveznik fiskalizacije, potrebno je da u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu”, poručilo je Ministarstvo finansija.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: