Podeli vest

Milenko Jovanov kazao je danas da će ta poslanička grupa podržati rad svih ministara koji podržavaju politiku koju je definisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jovanov
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U nastavku rasprave na sednici Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu izbor nove vlade, šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić-zajedno možemo sve” Milenko Jovanov kazao je danas da će ta poslanička grupa podržati rad svih ministara koji podržavaju politiku koju je definisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Što se tiče ministara u vladi, u prethodnom periodu bilo je i ovakvih i onakvih situacija. Bilo je situacija kada su neki ljudi vodili neke svoje politike. Nije to bio slucaj samo sa Vladom. Bilo je toga i u poslanickoj grupi i na ražličitim mestima. Ko god želi da vodi svoju politiku, treba samo da kaže da ova politika više nema legitimitet, da napravi neku svoju organizaciju i sa tom politikom izađe na izbore. Ukoliko bude dobio podršku naroda, neka vodi svoju politiku”, rekao je Jovanov u Narodnoj skupštini

On je kazao da “dok to nije tako, vodiće se politika koju je definisao, odredio i za koju je podršku dobio predsednik Alekandar Vučić, i nijedna druga politika”.

Jovanov je citirao Žan Pjer Ševermana koji je rekao da, “ako si ministar koji se ne slaže sa politikom svoje države, moraš ili da demisioniraš ili da umukneš”.

“Voleo bih da tu poruku svi ministri dobro razumeju, jer je to ono što mi kao poslanička grupa podržavamo. Za druge politike mi podršku nećeo dati”, kazao je Jovanov.

Ističe da je važno da vlada bude vlada kontinuiteta, jer to garantuje i dalje investiranje u sve oblasti života i naglasio da ne postoji oblast u kojoj nije napravljen pomak na bolje.

On je dodao da su ključne dve reči koje će obeležiti ovu vladu – samostalnost i nezavisnost, i dodao da na tom temelju može da se gradi sve ostalo.

“Bez tog temelja se gradi čardak ni na nebu ni na zemlji, što smo mogli da vidimo u prošlosti kako se sve sruši kada nemate svoju politiku koja je zasnovana na interesima države i građana Srbije”, istako je Jovanov i dodao da samo taj temelj može da dovede do ekonomskog rasta i napretka društva u svim oblastim.

On je ocenio da će na taj temelj biti usmeren najžešći napad da se Srbiji oduzme mogućnost da sama odlučuje i da građani odlučuju.

“Naša samostalnost nije bila napadana samo spolja već i iznutra, kada su se cerekanjem ambasadori stranih zemalja i tajkuni smejali narodu u lice i rekli nećete vi odlučivat ko će voditi Srbiju”, rekao je Jovanov.

On je naveo da je krenuo uspon Srbije koji ne sme da se zaustavi, jer Srbija i građani više nemaju vremena za gubljenje.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović istakla je da veruje da će buduća vlada imati uspeha u radu i naglasila da je Srbija dočekala energetsku krizu spremnija nego sve druge zemlje.

Ona je izrazila uverenje da će ministri koji su ispred koalicije okupljene oko SPS, među kojima su Branko Ružić, Novica Tončev, Ðorđe Milićević i Rade Basta, pored Ivice Dačića, doprineti boljem radu vlade i da će raditi u interesu građana.

Podsetila je da je u vreme dok je Dačih bio ministar spoljnih poslova bilo najviše otpriznavanja takozvane države Kosovo i izrazila uvrenje da će se ta politika nastaviti i sada kada će on ponovo biti sef diplomatije.

Paunović je dodala da kabinet Ane Brnabić ima većinu u parlamentu i naglasila da su kritike opozicije neosnovane, jer ne iznosi predloge kako da se što bolje funkcioniše u kriznim vremenima koja nas čekaju.

Poslanik Kluba Zelenih Ðorđe Pavićević kritikovao je ekspoze mandatarke i uproredio ga sa Potemkinovim selima, gde je, kako je rekao, sve predstavljeno lepšim nego što je u stvarnosti.

Poslanik Saveza vojvođanskim Mađara Arpad Fremond ponovio je da će ta poslanička grupa podržati izbor vlade i izrazio nadu da će se nova vlada više posvetiti rešavanju problema plaćanja doprinosa za poljoprivredne proizvođače, ističući da je potrebno sistemsko rešavanje dugova na osnovu neplaćenih doprinisa za male poljoprivredne proizvođače.

Poslanik Dveri Ivan Kostić kazao je, kritkujući ekspoze, da je primetna određena vrsta kontradiktornosti i da bi bilo interesantantno da je ovakav ekspoze pisan pre četiri, pet godina, navodeći da je sada potrebno da Srbija promeni svoju spoljnu politiku, naročito kada je reč o evropskim integracijama za koje Srbiju uslovljavaju priznavanjem Kosova i Metohije.

On je kazao da je najviše investicija stiglo iz Kine i da se otvaraju nova tržista zemalja Azije i Afrike, te da bi spoljnu politiku trebalo usmeravati prema tim zemljama.

Kostić je rekao da se Dveri zalažu da se promeni Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi predstavnici dijaspore imali mogućnost da imaju poslanike u Narodnoj skupštini, tvrdeći da je dijaspora “najviše ulaže u Srbiju”.

Poslanik Hadži Miolrad Stošić PUPS-a je najavio da će ta stranka dati podršku vladi, pohvalivši rad prethodne vlade.

On je dodao da novu vladu čekaju velika iskušenja, ali da je važno da se održi sadašnji tempo rasta privrede i investicija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: