Podeli vest

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović rekla je danas da u ovom trenutku u Srbiji ima 36 potvrđenih slučajeva morbila i da je najveći broj inficiranih na teritoriji Beograda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Jovanović je govoreći o morbilama, rekla da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji, a kod nas jeste, daje veći broj inficiranih.

“Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih – 30 je na teritoriji Beograda”, rekla je ona za RTS. Kada je reč o vakcinaciji, Jovanović apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, a napominje da je naročito vakcinacija prvom dozom značajna za decu manjeg uzrasta.

“Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi”, istakla je ona. Jovanović kaže da od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom. “Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto”, rekla je ona.

Direktorka “Batuta” je rekl da je broj vakcinisane dece povećan i to se vidi i prema posetama odeljenjima za zdravu decu. Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju, a u ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1). Jovanović je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja).

“Očekujemo da se situacija može smirivati, i dalje apelujemo na povećan obuhvat vakcinacijom i naročito na pravovremeno vakcinisanje dece. Treba da radimo na tome da se obuhvat sa 92 odsto poveća na neophodnih 95 odsto”, rekla je ona. U 10. izveštajnoj nedelji u Srbiji je, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljen 6. 941 slučaj oboljenja sličnih gripu, saopštio je “Batut”.

U poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se pad broja obolelih za približno 19 odsto. U ovoj izveštajnoj nedelji registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa. Kako se navodi u saopštenju “Batuta”, na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljeno je 13. 312 obolelih, što je za približno 12 odsto manje u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Pirotskom, Srednjobanatskom i Šumadijskom okrugu, dok se najviše uzrasno- specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri i od pet do 14 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: