Podeli vest

Većina ljudi svoje omiljene začine vadi iz kuhinjskog ormarića samo zbog njihovog ukusa. Međutim, ovih pet krtola, bilja i kore mogu učiniti mnogo više od samo dobrog ukusa…

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Blaga hrana – za većinu nas ovo je kulinarska noćna mora koja se ostvarila . Rešenje: zaista jak začin. Kao što je poznato, ovo ne funkcioniše samo sa mlinom za so i biber, već i sa brojnim drugim, egzotičnijim delicijama. Zašto vredi povremeno proširiti isprobano crno-belo na stolu sa više netipičnih začina? Nije samo nepce ono što će biti srećno zbog toga. Ostatak našeg tela će nam biti zahvalan barem toliko.

Fontana mladosti – kurkuma

Jarko narandžasti začin pravi je svestran kada je u pitanju zdravlje. Zahvaljujući svojih pet eteričnih ulja, kurkuma ima pozitivan efekat na gastrointestinalni trakt i podstiče varenje . Zahvaljujući pigmentu kurkumin, začin ima i antiinflamatorno dejstvo. Ali to ne čini čuda samo interno. Naš neprijatelj svega – uobičajene starosne bore – takođe se bore antioksidansima sadržanim u kurkumi . Slobodni radikali se uništavaju i obnavljanje ćelija se ubrzava. San.

Foto: Pixabay

Sagorevač masti – cimet

Pa, je li opet Božić ? Ne brinite, hajde da uživamo u proleću za sada. Ipak, sezona bikinija će uskoro – ima puno smisla dodati dobar prstohvat  cimeta u jutarnju činiju muslija . Smeđi prah je jedan od začina koji izaziva zagrevanje u telu. Naravno, naš organizam to prvo mora da proizvede koristeći energiju , a samim tim i kalorije. I sagorevate kalorije dok jedete ? Uostalom, ne zvuči tako loše.

Foto: Pixabay

Neprijatelj grčeva – nana

Bol u stomaku? Šolja čaja od nane može pružiti brzi lek. Mentol koji se nalazi u biljci zbog gorkih materija deluje antispazmodično, ublažava bol i umiruje. Međutim, svako ko pati od mučnine ne bi trebalo da pije više od dve šolje dnevno. U suprotnom, mentol koji sadrži nepotrebno će iritirati sluznicu želuca.

Foto: Pixabay

Jačanje belog luka

Redovna konzumacija krtole jakog mirisa jača imuni sistem i na taj način sprečava prehladu. S druge strane, podstiče cirkulaciju krvi i zdravo varenje. Međutim, prilikom pripreme treba paziti da se beli luk previše ne proprži. U suprotnom će postati gorak i izgubiti svoje zdrave sastojke. To bi bila šteta. 

Foto: Pixabay

Lekovit origano

Začin, koji je sve poznatiji iz grčke kuhinje , u medicini se često naziva prirodnim antibiotikom. S pravom, jer origano deluje kao fungicid. To znači da se glivice razvijaju manje brzo i u bezopasnim slučajevima čak i ubijaju. Biljka je takođe antibakterijska i antivirusna.

Foto: Pixabay


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: