Automatizovani prevodi ili prepoznavanje lica na mobilnim telefonima: veštačka inteligencija je deo svakodnevnog života. „Istorijski“ skup pravila EU sada ima za cilj da učini rukovanje bezbednijim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Evropski parlament daje zeleno svetlo za stroža pravila kada je u pitanju veštačka inteligencija (AI). Većina parlamentaraca je u sredu u Strazburu glasala za zakon. To je prva sveobuhvatna regulacija veštačke inteligencije na svetu. Prema novim pravilima, AI sistemi bi u budućnosti trebalo da budu podeljeni u različite rizične grupe. Što su veće potencijalne opasnosti aplikacije, to bi zahtevi trebalo da budu veći, prenosi NZZ.

Predlog Evropske komisije iz 2021

Sadašnji zakon je zasnovan na predlogu Komisije EU iz 2021 . Sistemi koji se smatraju posebno rizičnim i koji se koriste, na primer, u kritičnoj infrastrukturi ili u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti moraju stoga da ispunjavaju stroge zahteve.

Određene AI aplikacije koje krše vrednosti EU trebalo bi u potpunosti zabraniti. Ovo uključuje, na primer, procenu društvenog ponašanja, takođe poznatu kao „socijalno bodovanje“, koja se koristi u Kini. Takođe ne bi trebalo da postoji prepoznavanje emocija na radnom mestu ili u obrazovnim institucijama u EU.

Prepoznavanje lica u javnim prostorima, na primer putem video nadzora na javnim mestima, takođe generalno ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Međutim, postoje izuzeci: policiji i drugim bezbednosnim organima treba dozvoliti da koriste takvo prepoznavanje lica u javnim prostorima za krivično gonjenje veoma specifičnih zločina kao što su trgovina ljudima ili terorizam.

Zakon bi trebalo da se primeni za dve godine

Uz odobrenje Skupštine, propisi sada mogu stupiti na snagu. Pregovarači iz Evropskog parlamenta i zemalja EU prethodno su u decembru nakon dugih pregovora postigli dogovor o regulaciji. Početkom februara, sa predlogom su se formalno saglasili i predstavnici država EU.

Za države članice, to sada znači da prvo moraju postepeno da povlače zabranjene sisteme. Posle dve godine, sve tačke zakona, poznate i kao Zakon o veštačkoj inteligenciji, trebalo bi da budu u potpunosti sprovedene.

Države članice moraju odlučiti o sankcijama ako kompanije ne poštuju propise. To može uključivati novčane kazne. Privatna lica koja otkriju kršenje propisa mogu se žaliti nacionalnim vlastima. Oni tada mogu pokrenuti procedure praćenja i, ako je potrebno, izreći kazne.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ