Podeli vest

Razvojem AI tehnologije prevare na internetu postaju sve lakše, a stručnjaci upozoravaju da na društvenim mrežama sada morate biti oprezniji nego ikada

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

IT stručnjak Thomas Boele objašnjava nove oblike prevara i kako se možete zaštititi od njih.

Boele kaže da se ovih dana u vestima učestalo pojavljuju priče ljudi koje su opljačkani od strane “ljubavnih partnera” sa kojima su u “internet” vezi.

On dodaje da nije novo da se neko pretvara da je zaljubljen kako bi došao do novca, ali ističe da su ove prevare sa pojavom društvenih mreža postale sve učestalije, a sa pojavom AI tehnologije sve sofisticiranije.

A kako se ove prevare dešavaju.

Prevaranti prvo naprave lik uz pomoć AI tehnologije. Urade različite fotografije, a onda i kratke video snimke. U mogućnosti su čak i da vam upute video poziv a da vi ne shvatite da se ne radi o realnom ljudskom biću.

“To je danas jako lako. Bio sam na konferenciji na kojoj je prikazan snimak napravljen uz pomoć AI tehnologije na kome jedna “osoba” zapravo robot izgovara iste rečenice na 10 svetskih jezika i vi ne možete da ustanovite koji je jezik maternji tom izmišljenom čoveku. Takav video snimak kreira se za samo nekoliko minuta”, kaže Boele za magazin 20 minuta.

On kaže da postoje i druge vrste prevara koje sada postaju sve češće.

“Prevara je oduek bilo, ali sada postoji mnogo opcija. Na primer, možete imitirati glas određene osobe tokom poziva. U praksi imamo primer da prevaranti kontaktiraju starije ljude takozvanim „šok“ pozivom. Za taj poziv iskoriste glas sinova ili ćerki ili unučića i traže novac. Ako se pitate odakle AI može da pronađe glas članova vaše porodice, odgovor je lak. Izvukli su ga sa videa koji ste postavili na društvene mreže”

Zbog ovakvih poziva Boele preporučuje da svaka porodica definišete šifru za vanredne situacije koju niko drugi ne zna.

Koji je najbolji način da se zaštitite od prevara?

Generalno, što više neko otkriva o sebi na društvenim mrežama prevarantima postaje lakši plen podvlači Boele.

” Na primer, svako ko objavljuje mnogo privatnih stvari na društvenim mrežama čini sebe mnogo ranjivijim: na ovaj način prevaranti mogu takođe da identifikuju moguće preferencije, slabosti i bolne tačke svojih potencijalnih žrtava. Stoga ne bi trebalo da činite svoje profile na društvenim mrežama javnim”, ističe IT stručnjak i dodaje da je danas važnije nego ikada da pazite šta postavljate na društvenim mrežama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: