Podeli vest

Kineska sonda “Chang’e-6” sletela je danas na dalju stranu Meseca, gde će prikupiti uzorke prvi put u istoriji čovečanstva, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug-Jin Liwang/Xinhua via AP

Sonda je poletela ka Mesecu 3. maja, a sletela je danas u 6.23 sati po pekinškom vremenu, prenosi Sinhua. Tokom sletanja je korišćen autonomni vizuelni sistem za izbegavanje prepreka koji uz pomoć kamere bira relativno sigurnu zonu za sletanje, na osnovu svetlosti i tame na površini Meseca.

Sonda je zatim lebdela na 100 metara od Meseca, birajući konačno mesto za sletanje koristeći 3D skener. Kada je konačno izabrano mesto za sletanje, motor sonde je isključen i ona se spustila slobodnim padom, zaštićena sigurnosnim jastukom. Zadatak sonde je prikupljanje i vraćanje na Zemlju uzoraka sa dalje strane Meseca, što je prvi takav poduhvat u istoriji čovečanstva.

Ekspert Kineske korporacije za vazduhoplovnu nauku i tehnologiju Huang Hao objasio je da je za ovu misiju izabran krater na Mesecu pod nazivom “Apollo Basin”, zbog pogodnih uslova za komunikaciju i telemetriju, kao i zbog svoje relativno ravne površine. Površina dalje strane Meseca je, inače, grublja od bliže.

Huang je naveo da sonda poseduje više senzora, uključujući mikrotalasni, laserski i optiči senzor koji mogu da mere razdaljinu i brzinu, ali i da detektuju prepreke na površini Meseca.

Prikupljanje uzoraka sa Meseca trajaće dva dana, kako sa površine, tako i kopanjem potpovršinskih materijala. Pošto je upravljanje sondom otežano zbog slabog signala na daljoj strani Meseca, operacija će efektivno trajati 14 sati, a sonda ima mogućnost da neke odluke donosi samostalno, bez instrukcija ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: